X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
14/12/2019 |  16:31 ⇒ 16:33 | Izvor: Politika

Rusi i Јapanci prave robota za rad na Mjesecu

Ruska kompanija Android Tehnolodži i japanski startap GITAI planiraju da naprave robota koji će funkcionisati na površini mjeseca, rekao je izvršni direktor ruske kompanije Јevgeni Dudorov za TASS.
Robot (Foto:Piksabej) -
Robot (Foto:Piksabej)

- Kolege iz Јapana razmišljaju otprilike u istom pravcu kao i mi, posmatrajući korak po korak dizajn robotskih sistema za istraživanje bliskog i dalekog svemira. I jedni i drugi identifikujemo Mjesec, odnosno robotske sisteme koji bi mogli da funkcionišu i obavljaju zadatke na Mjesecu kao naš osnovni cilj“, rekao je Dudorov .

Prema njegovim riječima, GITAI se specijalizovao za antropomorfne robote i koristi kontrolere slične onima koje je razvila Android Tehnolodži. Uređaj omogućava upravljanje robotima u režimu za avatar, tokom kojeg bi oponašao radnje ljudskog kontrolera da bi izveo određene manipulacije.

Preliminarni dogovor o saradnji postignut je kada su japanski predstavnici kompanije posjetili Rusiju ove nedjelje, prenosi Tanjug.

- Potpisaćemo sporazum o saradnji. Kasnije ćemo napraviti zajedničku strukturu planova za 2020., 2021. i druge godine - rekao je Dudorov i dodao da će dogovor uskoro biti potpisan.