X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
14/12/2019 |  19:32 ⇒ 19:48 | Izvor: RTRS

Hoće li najniža plata u Srpskoj biti 520 KM?

Dogovora socijalnih partnera o najnižoj plati nema, a posljednju riječ, po svemu sudeći, daće Vlada Republike Srpske. Njihov prijedlog je da minimalna zarada u Republici Srpskoj bude 520 KM. Poslovna zajednica smatra da je povećanje najnižeg ličnog dohodka za 70 KM mnogo. Za sindikat, svako povećanje je dobro, ali traže više.

Licitacije i pregovore socijalnih partnera o najnižoj plati, po svemu sudeći, uskoro će prekinuti Vlada. Odluku da minimalac bude veći za 70 KM podržaće i vladajući SNSD.

- Mi ćemo podržavati namjeru Vlade da utvrdi iznos od 520 KM kao najnižu platu u Srpskoj, što bi trebalo da doprinese rastu prosječne plate i približi je iznosu od 1.000 KM - rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Poslodavci, nezadovoljni da minimalan lični dohodak sa 450 bude povećan na 520 KM, najavljuju da više neće učestvovati u pregovorima o najnižoj plati. Tvrde da za toliko povećanje nema ekonomske opravdanosti.

- Ako dižete najnižu platu onda smanjujete razliku između kvalitetnijeg i nekvalitetnijeg radnika i time stvarate nezadovoljstvo - navodi Saša Trvić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

U Savezu sindikata podržavaju svako povećanje zarada radnika, ali smatraju da je minimalac trebalo da bude veći.

- Mislimo da imamo sve argumente da najniža plata treba da iznosi 550 KM. Naravno da je to nedostatno, ali to je prvi korak da bi smo sljedeće godine stigli do iznosa od 600 KM - istakla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata.

Poslodavci predlažu da, kao u EU, ubuduće i kod nas bude utvrđena formula po kojoj se izračunava minimalna zarada.

- Minimalna zarada trebalo bi da iznosi polovinu od prosječne plate - smatra Trivić.

Potpredsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Božo Marić itiče da se u EU najniža plata daje socijalnim kategorijama, te da to nije vrednovanje rada.

- Smatram da treba da utvrđujemo najnižu satnicu, a ne platu - naglašava Marić.

U Uniji udruženja poslodavaca ne kažu da takvih slučajeva nema, ali smatraju da će ovakva odluka ugušiti neka mala preduzeća. Iz Vlade za sljedeću godinu najavljuju dodatna sredstva iz budžeta za podsticaj privredi.

- U narednoj godini će iz budžeta Srpske za pomoć privredi biti izdvojeno 30 miliona KM po različitim osnovama - najavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade.

U Republici Srpskoj zvanično ima oko 38-000 radnika prijavljenih na minimalnu platu. Koliko ih stvarno radi za taj iznos, teško je utvrditi.