latinica  ћирилица
14/12/2019 |  19:51 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Trebinje: Za godinu dana prvo školsko zvono u Gimnaziji

Već tri mjeseca traje intenzivna izgradnja objekta Gimazije u Trebinju. Poklon je i zadužbina predsjednika Koncerna Svislajon Takovo, Rodoljuba Draškovića, mladima Trebinja. Riječ je o posebno projektovanom i, u graditeljskom smislu, funkcionalnom objektu, jedinstvom za srednjoškolsko obrazovanje u regionu.

Na prvo školsko zvono trebinjski gimnazijaci, prema najavama investitora, čekaće manje od jedne godine. Građevinci koriste svaki povoljan dan, da bi ispoštovali planirane rokove.

- Radovi teku planiranom dimanikom. Predviđeno je da se iz grubih radova izlazi krajem januara 2020. godine, poslije čega će uslijediti zanatski radovi, a rok je kraj januara 2021. godine - navodi Ana Bokonjić Buha, član Upravnog odbora Fondacije za izgradnju gimnazije.

Namjera donatora je da taj rok bude skraćen za nekoliko mjeseci, a objekat bude u upotrebi na jesen naredne godine. Na taj način, tvrde iz Gradske uprave, obrazovanje mladih trebalo bi da bude podignuto na veći nivo. Izgradnja namjenskog objekta gimnazije najavljuje se nekoliko decenija.

- Izgradnja Gimnazije je nešto što je i te kako potrebno Trebinju. S ovim projektom ćemo dokazati onima koji sumnjaju u ove prostore, da možemo zajedničkim zalaganjem zadovoljiti evropske i svjetske kriterijume - rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Gimnazija će imati više od 7.000 kvadratnih metara korisnog prostora na zemljištu koje je, uz infrastrukturu, obezbijedio Grad. Osim savremeno opremljenih kabineta, imaće kongresnu i pozorišnu salu, sportsku dvoranu, savremen sistem grijanja i hlađenja. Arhitektonski će dominirati u urbanom dijelu grada.

- Objekat je specifičan po tome što po svojoj strukturi i predviđenom prostoru, pruža mnogo širu formu, nego što se to očekuje u današnjim uslovima, karakterističnim za srednjoškolsko obrazovanje u okruženju - pojašnjava Vladimir Samardžić, član projektnog tima, Kontura d.o.o.

Vrijednost investicije procijenjena je na 20 miliona KM. Gimnaziju, kada bude potpuno završena, donator-investitor predaće Gradu na upravljanje.