latinica  ћирилица
15/12/2019 |  09:58 ⇒ 10:49 | Autor: SRNA

U novoj hrvatskoj optužnici protiv generala Đukića tereti se i Srbija

Nova hrvatska optužnica protiv generala bivše ЈNA Borislava Đukića za navodno rušenje brane Peruća na početku rata u Hrvatskoj daleko je složenija od prethodne, a direktno se u njoj optužuje Srbija i "velikosrpska agresorska politika", rekao je njegov advokat Radivoje Nikolić.
Borislav Đukić (Foto: sense-agency.com) -
Borislav Đukić (Foto: sense-agency.com)

On je rekao za Večernje novosti da nova optužnica protiv generala Đukića obuhvata izjave 450 svjedoka.

- Između ostalog, tvrdi se da su ljudi na hrvatskoj strani ginuli pod hiljadama srpskih granata i da su čitava naselja razarana od 1991. do 1995. godine, a to ne odgovara dokazima kojima raspolaže odbrana - kaže Nikolić.

On je rekao da je potrebno da iz Beograda krene inicijativa da se ovaj slučaj prepusti srpskom pravosuđu, što je moguće na osnovu sporazuma dvije zemlje.

Nikolić je dodao da je hrvatsko sudsko vijeće, kojim je predsjedavao sudija Slavko Lozina, pokazalo da ne uvažava nikakve dokaze koji van svake razumne sumnje oslobađaju generala Đukića.

On je apelovao da je za odbranu generala Đukića u nastupajućem sudskom procesu potrebno da se obezbijede dokumenta po principu kako je to već dostavljano Haškom tribunalu.

Đukićeva supruga Radmila Bugarski Đukić rekla je za Novosti da na novoj optužnici od 20.000 strana, većoj od bilo koje haške optužnice, piše da je Đukić "učestvovao u velikosrpskoj agresiji sa namjerom odvajanja teritorije Hrvatske i pripajanja velikoj Srbiji".

- Braneći mog supruga Borislava, Srbija brani sebe - rekla je ona.

Radmila kaže da je ranije sada već pokojni komandant Vojske Republike Srpske Krajine Mile Novaković objasnio da se Đukić u vrijeme hrvatske vojne operacije "Maslenica" nije nalazio na dužnosti u srpskoj vojsci, pa čak ni fizički nije bio na tom prostoru, što je potvrdio i hrvatski vojnik svjedok optužbe Ivan Buljan.

Radmila se čudi kako je moguće da se oštećenja brane, koja su procijenjena na oko 18 miliona evra, saniraju za tri sata, te dodaje da su joj srpski vještaci objasnili da brana nije mogla da bude srušena miniranjem zemljanog nasipa.

Đukić je prvostepenom presudom osuđen da je kao komandant 221 motorizovane brigade 9. kninskog korpusa ЈNA i svih pograničnih jedinica milicije vojske SAO Krajine, od druge polovine septembra 1991. do januara 1993, kao podređeni Ratku Mladiću i Miletu Novakoviću, naredio svojim podređenima aktiviranje eksploziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

Generalu Đukiću Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je 6. decembra prvostepenu presudu Županijskog suda u Splitu i naložio da se predmet vrati na ponovno suđenje, jer je presuda bila puna kontroverzi, umjesto da ga pusti na slobodu, što je nezabilježeno u sudskoj praksi.

General Đukić je već više od tri godine u pritvoru u Hrvatskoj, kojoj je izručen iz Crne Gore.

Uhapšen 18. jula 2015. godine na aerodromu Tivat u Crnoj Gori po hrvatskoj potjernici i izručen Hrvatskoj, uprkos zahtjevu Srbije da bude njoj izručen, jer je njen državljanin.

General Đukić ostao je upamćen među Srbima u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj kao njihov spasilac i jedan od najznačajnijih srpskih oficira u proboju takozvanog "Koridora života".