latinica  ћирилица
15/12/2019 |  12:08 ⇒ 13:09 | Autor: SRNA

Završeni "Dani Vojina Komadine"

Na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu održani su "Dani Vojina Komadine" u okviru kojih je održan i naučni skup na kome su učestvovali gosti iz Srbije, Ukrajine, Rusije, Hrvatske i BiH.
"Dani Vojina Komadine" - Foto: RTRS
"Dani Vojina Komadine"Foto: RTRS

Član Organizacionog odbora, magistar muzike Peđa Hart rekao je da je ove godine pokrenut i naučni skup "Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu", koji je većim dijelom posvećen proučavanju stvaralaštva Komadine.

- Zadovoljni smo odzivom gostiju iz Srbije, Ukrajine, Rusije, Hrvatske i BiH koji su održali veoma uspješne i konstruktivne sesije iz oblasti muzikologije, muzičke pedagogije, muzičke teorije i izvođaštva - rekao je Hart.

Јedan od 26 izlagača na naučnom skupu, bio je Zoran Komadina koji je gostima i studentima Muzičke akademije govorio o odnosu njegovog oca prema tradiciji i muzičkom nasljeđu.

U okviru manifestacije održan je i veoma uspješan koncert na kojem su sopran Klaudija Krkotić i pijanista Sonja Radojković promovisale kompakt disk "Tražim pomilovanje", vokalni opus za glas i klavir Vojina Komadine.

U završnom dijelu ove kulturne manifestacije, koja je realizovana treću godinu zaredom, profesori na Muzičkoj akademiji Valentina Dutina i Ivana Cerović predstavile su autorski rad, knjigu "Analitički prikaz muzičkog djela kroz prizmu i interakciju različitih muzičkih dinamika", pripremanu oko tri godine.

Vojin Komadina rođen je 1933. godine u Karlovcima u Kraljevini Јugoslaviji, a preminuo je u Beogradu 9. februara 1997. godine.

Bio je dugogodišnji profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od njenog osnivanja.

Za stvaralački rad višestruko je nagrađivan. Kao student dobio je nekoliko nagrada, a nagrađivana su njegova djela različitih žanrova - od muzike za djecu do muzičko-scenskih djela.