latinica  ћирилица
15/12/2019 |  13:42 ⇒ 20:11 | Autor: SRNA

Devič nekada jedino Srbi naseljavali, danas ih nema ni u okolini (FOTO)

Episkop raško-prizrenski Teodosije danas je u obraćanju vjernicima u manastiru Devič istakao da su jedino Srbi nekada naseljavali ovo područje, a da ih danas nema ni u okolini.
Devič: Vjernici proslavili krsnu slavu - Foto: SRNA
Devič: Vjernici proslavili krsnu slavuFoto: SRNA

Vladika Teodosije služio je Svetu arhijerejsku litrugiju povodom ktitorske slave manastira Svetog Јoanikija Devičkog u prisustvu više od hiljadu vjernika pristiglih iz centralne Srbije, Crne Gore i sa Kosova i Metohije.

On je podsjetio da Srbi, koji su tokom istorije morali da napuste ove prostore, jedino nisu napustili manastir i grob Svetog Јoanikija, čije mošti počivaju u njegovoj zadužbini.

Sve koji dolaze u manastir Devič, vladika raško-prizrenski je blagoslovio, te ukazao na potrebu ostanka na ovim prostorima, uz svetinju Јoanikija Devičkog za koju je rekao da nikad nije bila svetija, jer je stradala i vaskrsla kao što će i vaskrsnuti i srpski narod.

Foto: SRNA

Upravo svetost ovog mjesta, istakao je vladika, privlači vjernike, jer je ovu svetinju Gospod ostavio kao svjećnjak.

On je napomenuo i da svetitelji ne napuštaju ove prostore, te naveo primjer Svetog Stefana Dečanskog, Svetog Јoanikija Devičkog.

- Ako oni nisu napustili ove prostore imamo li mi pravo da krenemo drugim putem - upitao je vladika Teodosije.

Vladika je napomenuo da hrišćani uvijek vjeruju u Božiju pravdu, ako ne u ovom životu, onda u onom vječnom.

Foto: SRNA

Milosav Јašović, koji je raseljen iz Istoka, rekao je da njih oko stotinu stiglo iz Beograda u manastir čije je sestrinstvo uspjelo da ga sačuva od zatiranja, što je bio cilj albanskih terorista.

- One su nam omogućile da se u ovom danu okupimo i prisjetimo kojem narodu i kojoj vjeri pripadamo - istakao je Јašović.

Vladimir Ivanović iz Nikšića kaže da Srbi iz Nikšićke župe redovno dolaze u posjete srpskim svetinjama na cijelom Kosovu i Metohiji.

- Srbin nije niti može pripadati pravoslavnoj vjeri i crkvi ako se Bogu ne pomoli u nekoj od svetinja na Kosmetu. Ne smijemo zaboraviti da svi naši korijeni vode i sa Kosova i Metohije i sve dok se ovdje sabiramo u našim svetinjama nema te vlasti koja može da zatre naše poreklo ili izbriše pravoslavlje iz Crne Gore - smatra Ivanović.

Proslavi Svetog Јoanikija Devičkog nisu prisustvovali predstavnici srpskih institucija i Srpske liste.

Svetu Arhijerejsaku litrugiju obezbjeđivali su pripadnici kosovske policijske službe.