latinica  ћирилица
15/12/2019 |  14:36 ⇒ 14:53 | Autor: SRNA

Obilježeno 78 godina od prve partizanske akcije

U Turjaku je danas obilježeno 78 godina od prve partizanske akcije na području Gradiške i dan ove mjesne zajednice, koja se nikad nije oporavila od velikog stradanja stanovništva u Drugom svjetskom ratu.
U Turjaku kod Gradiške obilježeno 78 godina od prve partizanske akcije - Foto: SRNA
U Turjaku kod Gradiške obilježeno 78 godina od prve partizanske akcijeFoto: SRNA

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR Nikola Kragulj rekao je da je ova partizanska akcija imala jak odjek na širem području Gradiške i Potkozarja i bila podsticaj da se angažuju ljudi i pokrene pitanje dizanja ustanka u julu 1942. godine.

- To je imalo uticaja i na okupatore koji su postali svjesni da na ovom prostoru neće moći lako da drže narod u pokornosti i u junu 1942. godine pokrenuli su ofanzivu na Kozaru. Ta ofanziva bila je uvod u tragediju naroda ovog kraj i gubitak velikog broja stanovništva, posebno u Јasenovcu - podsjetio je Kragulj.

On je naglasio da je borba protiv okupatora bila jedini način da se dođe do slobode i mira, dvije naskuplje i najbitnije riječi u istoriji srpskog naroda.

- To nas je očuvalo na ovim prostorima do danas i nadam se da ćemo uvijek biti dovoljno mudri da sačuvamo ovaj prostor od bilo kog okupatora i živimo u miru i slobodi - dodao je Kragulj.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić podsjetio je da je za vrijeme Drugog svjetskog rata na prostoru Turjaka stradalo više od 1.500 civilnih žrtava i boraca, među kojima je bilo više od 400 djece mlađe od 14 godina.

On je napomenuo da je sa područja Gradiške stradalo više od 14.000 ili četvrtina tadašnjeg stanovništva opštine.

Adžić je ukazao da je obaveza lokalne uprave da obilježava sve važnije datume iz svoje prošlosti i sjeća se žrtava svih ratova koji su omogućili da se živi u slobodi i Republici Srpskoj.

- Naša je obaveza da ne zaboravimo svoju prošlost i da na to podsjećamo mlade generacije, ali i da stvarano uslove za razvoj Turjaka, Gradiške i Republike Srpske - naglasio je Adžić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Turjak Nenad Mirjanić rekao je da se Turjak još nije oporavio od velikog stradanja stanovništva u Drugom svjetskom ratu, da je rezltat toga da nikada nije dostignut broj stanovnika iz tog perioda i da je u selu sada mnogo manje mladih ljudi.

Turjak je oslobođen 16. decembra 1941. godine od jakih snaga ustaške i njemačke vojske, nakon čega je narod predahnuo i počeo normalno da živi sve do 14. marta 1942. godine kada je ovaj kraj ponovo okupiran.

U Turjaku je danas služen parastos i položeni su vijenci na spomen-obilježja poginulim borcima Narodno-oslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora Drugog svjetskog rata, te poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vjence su položili delegacija Gradske uprave, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ognjen Žmirić, predstavnici SUBNOR, gradske i mjesne boračke organizacije i Savjeta mjesne zajednice Turjak.