latinica  ћирилица
15/12/2019 |  15:31 | Autor: SRNA

Čavušoglu: Ankara će nastaviti kupovinu sistema "S-400"

Turska će nastaviti da kupuje sisteme "S-400" od Rusije, koji su od vitalnog značaja, bez obzira na posljedice, rekao je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.
Sistem S-400 (Foto: Sputnik/Anton Denisov) -
Sistem S-400 (Foto: Sputnik/Anton Denisov)

- Bez obzira na posljedice Turska neće otkazati sporazum potpisan sa Rusijom o kupovini raketnih sistema "S-400" - rekao je Čavušoglu na konferenciji u Dohi.

On je dodao da je Turskoj potreban protivvazdušni sistem odbrane. "Pokušali smo da ga nabavimo od SAD i drugih, ali bez uspjeha. Ovo je odbrambeni sistem koji je za nas od vitalnog značaja", rekao je Čavušoglu.

Slično je na istom skupu govorio ministar odbrane Turske Hulusi Akar, koji je ponovio da je Turska pokušala da nabavi sisteme i od drugih zemalja, uključujući SAD i Francusku, ali bez uspjeha, te da je jedino Rusija reagovala.

Ministri su govorili samo dva dana nakon što su američki senatori podržali prijedlog zakona koji će dozvoliti sankcije Turskoj u vezi sa kupovinom sistema "S-400".

Takođe, ovaj zakon predviđa kazne za turske zvaničnike zbog vojne operacije u Siriji protiv lokalnih kurdskih snaga, podsjeća "Raša tudej".