latinica  ћирилица
15/12/2019 |  20:50 | Autor: SRNA

Srbija potpredsjednik naredne konferencije o klimi

Srbija je izabrana za jednog od potpredsjednika naredne Konferencije UN o promjeni klime COP 26 i člana Biroa Konvencije u ime Istočnoevropske grupe zemalja.
Klimatske promjene - Foto: Screenshot/YouTube
Klimatske promjeneFoto: Screenshot/YouTube

Ova odluka donesena je danas u Madridu na kraju zasjedanja Konferencije strana potpisnica UN konvencije o promjeni klime COP 25, koja se od 2. decembra održavala u Madridu, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Konferencija je održana pod motom "Vrijeme je za akciju", bila je posvećena preduzimanju narednih ključnih koraka u borbi protiv klimatskih promjena, operacionalizaciji odredbi Sporazuma iz Pariza i podsticaju na globalnu i nacionalne klimatske akcije smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Završena je kompromisnim dogovorom i odlaganjem ključne odluke o regulisanju globalnog tržišta ugljenika za iduću godinu.

Iz Ministarstva su naveli da je postignut sporazum o ključnom pitanju jačanja globalnih obaveza za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Sve zemlje će morati da objave nove obaveze o smanjenju emisije štetnih gasova do naredne Konferencije COP 26, iduće godine u Glazgovu.