latinica  ћирилица
16/12/2019 |  10:25 ⇒ 10:29 | Autor: SRNA

Zbog otapanja ledenih vrhova, biće ugroženo dvije milijarde ljudi

Otapanje leda na planinama ugroziće u budućnosti oko dvije milijarde ljudi, upozoravaju klimatolozi, napominjući da se led na najvišim planinskim vrhovima topi velikom brzinom.
Led - Foto: ilustracija
LedFoto: ilustracija

Smanjivanje planinskih površina pod snijegom i ledom najviše je u evropskim skijalištima koja zavise od vještačkih snijega i umjesto zimskih postaju ljetna odmarališta.

Švajcarska vlada navodi da je posljednjih deset godina broj skijaša u Alpima pao za oko 24 odsto.

Do kraja 21. vijeka, količine snijega na skijalištima najvjerovatnije će pasti na manje od 50 odsto sadašnje količine, a staze ispod 1.500 metara nadmorske visine mogle bi ostati potpuno bez snijega, navodi list "Priroda" /Nature/.

Stručnjaci navode najvažnije planinske regije koje imaju ogromne količine vode u obliku snijega i leda. U planinskim lancima ima ih više nego igdje u svijetu, osim na Arktiku i Antarktiku.

Na njima se nalazi više od 200.000 lednika, te visinskih jezera i močvara.

Kako se led i snijeg tope, voda se postupno oslobađa i puni vodotokove rijeka i jezera ključne za život oko 1,9 milijarde ljudi, što je oko 20 dosto današnjeg stanovništva na Zemlji?!

U novoj studiji posebno se izdvajaju četiri najveća sistema na četiri kontinenta – u Aziji, Evropi, Sjevernoj Americi i Јužnoj Americi.

Najveći, najvažniji, ali i najugroženiji je azijski sistem bazena koji se snabdijevaju vodom iz regije u kojoj se nalaze masivi Himalaji, Karakorum, Hindukuši i Ladak. Od njega direktno zavisi više od 200 miliona ljudi uglavnom u Avganistanu, Kini, Indiji i Pakistanu.

U Evropi su to Alpi i uz njih vezani bazeni Rone, Po, Rajne i Crnomorskog sliva...Od njih zavisi oko 70 miliona ljudi.

U Sjevernoj Americi to su planine Sjevernoameričkih Kordiljera koje vodom snabdijevaju brojne rijeke i od njih zavisi oko 14 miliona ljudi.

U Јužnoj Americi to su Andi i Јužnoamerički Kordiljeri od kojih zavisi oko osam i po miliona ljudi.

Planine se zagrijavaju dva puta brže od ostatka svijeta.

Tokom sljedećih 100 godina klimatske promjene djelovaće na pijaću vodu za ljude, na vodu za proizvodnju struje i vodu za poljoprivredu, upozoravaju klimatolozi.