latinica  ћирилица
16/12/2019 |  11:31 ⇒ 12:24 | Autor: SRNA

Drljača: Problem radioaktivnog otpada i dalje zahtijeva veliki angažman

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da su namjere Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže u neposrednoj blizini granice sa BiH problem koji je u ovoj lokalnoj zajednici zahtijevao veliki angažman, te da će mnogo aktivnosti biti potrebno i u narednoj godini.
Miroslav Drljača - Foto: SRNA
Miroslav DrljačaFoto: SRNA

Drljača je rekao Srni da se lokalna vlast i ove godine bavila problemom čije rješavanje nije u nadležnosti opštine, ali direktno utiče na život i bezbjednost građana.

- Ove godine je bilo dosta aktivnosti kako bi bile spriječene namjere Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže u neposrednoj blizini Novog Grada. Između ostalog, to je konferencija koja je u martu, u organizaciji Zelenog kluba održana u Sarajevu. Organizovani su i protestni skupovi u Dvoru i Novom Gradu. Na kraju, to je i odluka Vlade Republike Srpske o proglašenju Parka prirode `Una`. U toku su aktivnosti na osnivanju ovog parka prirode čije će sjedište biti u Novom Gradu - pojasnio je Drljača.

On kaže da su o ovom problemu već obavljeni preliminarni razgovori sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom koji je rekao da još postoji politički prostor da se razgovara.

- Najbolje rješenje za nas bi bilo da Hrvatska odlaže radioaktivni otpad na mjestu gdje je nastao - u Krškom. Oni su odabrali lokaciju Čerkezovac, a ukoliko bi ta lokacija bila u unutrašnjosti Hrvatske, udaljena bar 30 kilometara od granice, građani bi bili bezbjedniji - smatra Drljača.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.