latinica  ћирилица
16/12/2019 |  11:55 ⇒ 13:10 | Autor: RTRS

Zvornik: Za stipendije iz gradskog budžeta 185.000 KM

Gradska uprava Zvornik raspisala je konkurs za dodjelu stipendija studentima za školsku 2019/2020. godinu. Za ovu namjenu iz gradskog budžeta planirano je 185.000 KM.

Gradskim Pravilnikom o stipendiranju studenata, obuhvaćeno je sedam kategorija - studenti sa prosjekom većim od osam i po, nosioci Vukove diplome iz srednje škole, studenti slabog materijalnog stanja i studenti master studija sa prosjekom ocjena većim od devet.

Ovim su obuhvaćena i djeca poginulih boraca i ratnih vojnih nvalida, te studenti bez oba roditelja i sa smetnjama u razvoju.

Konkursne uslove pokušaće da ispuni i Marina Mirković, student treće godine hemijskog inženjerstva na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku.

- Prošle godine nisam konkurisala, nisam ni dobijala stipendiju. Ove godine planiram da predam dokumentaciju i da konkurišem - kaže Marina Mirković, student treće godine.

Ukoliko ispune uslove konkursa, najbolji studenti, kao i studenti bez oba roditelja i sa smetnjama u razvoju moći će računati na stipendiju od 1.000 KM na godišnjem nivou. Godišnji iznos za ostale kategorije biće naknadno utvrđen na osnovu broja prijavljenih.

- Dajemo stipendiju svim studentima koji ispune uslove i ukoliko bude bilo potrebe da se odobre dodatna sredstva kako bi svi studenti dobili stipendiju, to će biti i urađeno u narednoj godini rebalansom budžeta. Ove godine je novina da ćemo dati stipendiju i za pet najboljih brucoša koji su upisali Tehnološki fakultet u Zvorniku - rekao je Darko Stefanović, načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Zvornik.

Konkurs će biti otvoren do kraja godine, a studenti koji ne ispune uslove konkursa, imaće pravo na žalbu, u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata. U prošloj godini stipendirano je 225 studenata, a stipendije su redovno isplaćivane.