latinica  ћирилица
16/12/2019 |  13:36 ⇒ 13:40 | Autor: klix.ba

Aluminij odbio ponudu Izraelaca, radnici očekuju otkaze

Dvjestotinjak radnika Aluminija d.d. Mostar okupilo se danas ispred glavnog ulaza u fabrički krug dok se održavao sastanak Nadzornog odbora. Ovo tijelo odbilo je novu ponudu Abraham grupacije te ugasilo i posljednju nadu radnika da kraj godine neće donijeti i otkaze.
Mostar Aluminij (foto:jabuka.tv) -
Mostar Aluminij (foto:jabuka.tv)

Kako je kazano radnicima poslije sastanka, ponuda Abraham grupe nije prihvaćena zbog pravnih nedoumica oko načina iznajmljivanja livnice koja je bila glavni dio nove ponude.

- Kažu da će nastaviti pregovore, ali radnici nemaju toliko vremena - kazala je predstavnica radnika Tanja Јovanović naglasivši kako će se do 31. decembra nastaviti pregovori.

Izvjesno je da će se krajem decembra radnici dobiti rješenja o otkazu, ali da će po osnovu otkaznog roka nastaviti raditi do sredine januara. Nije isključen ni ponovni izlazak radnika na ulice.

- Radnici više nemaju ni vremena ni volje ni želje. Ne vidim da postoji volja da se riješi nešto o pokretaju proizvodnje. Šalju na nas na biro rada i van naše države - kazala je Јovanovićeva.

Radnici su vjerovali da je nova ponuda izraelske Abraham grupacije, koja predstavlja kineskog investitora, realna te da postoji nada da će kompanija nastaviti poslovati.

- Naši zahtjevi su da se ponuda koja je dostavljena prihvati. Mi želimo raditi, a ne ići na biro rada. Kako saznajemo nova ponuda ne zahtijeva subvencije električne energije koje su ranije Vladi Federacije BiH bile neprihvatljive - kazala je ranije predstavnica radnika.

Kako saznaje portal Kliks, nova ponuda uključivala je iznajmljivanje livnice na duži rok, a investitor bi narednom periodu određenom dinamikom nastojao sanirati dug kompanije. Za livnicu je zainteresovana i širokobriješka kompanija FEAL.

Aluminiju d.d. Mostar zbog duga većeg od 400 miliona maraka 10. jula isključena je struja, a u narednom periodu kompanija je izgubila oko 500 radnika. Nekada najbogatija hercegovačka kompanija danas zapošljava 350 radnika.