latinica  ћирилица
16/12/2019 |  15:35 ⇒ 15:43 | Autor: SRNA

Pobratimljene osnovne škole sa najviše đaka u Srpskoj i Srbiji

Dvije škole sa najvećim brojem učenika u Srpskoj i Srbiji - banjalučka Osnovna škola "Branko Radičević" i Osnovna škola "Nikola Tesla" iz Vinče kod Beograda, potpisale su danas u Banjaluci Povelju o saradnji i bratimljenju, s ciljem izgradnje jače veze među školama, učenicima i nastavnicima.
Bratimljenje škola - Foto: RTRS
Bratimljenje školaFoto: RTRS

Povelju su potpisali vršilac dužnosti direktora banjalučke škole Nataša Zrnić i direktor Osnovne škole iz Vinče Dragoljub Gačić, u prisustvu savjetnice ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Branke Topić Pavković i načelnice Odjeljenja za osnovno obrazovanje i vaspitanje Gordane Dukić.

- Povelja će doprinijeti jačanju bratskog odnosa Srba koji žive sa obje strane rijeke Drine - rekla je Pavkovićeva.

Pavkovićeva je istakla da Povelja predstavlja način za povezivanje škola, jačanje njihove saradnje na unapređenju nastavnog procesa i buduće razmjene nastavnika i učenika.

- Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske daje punu podršku ovakvom vidu jačanja veza škola, kao i svim drugim aktivnostima koje vode ka unapređenju kvaliteta obrazovanja - rekla je Pavkovićeva.

Ona je naglasila da je osnovni cilj bratimljenja škola podsticanje edukativne i nastavne saradnje škola iz Republike Srpske i Srbije.

Zrnićeva je izrazila zadovoljstvo zbog bratimljenja dvije najbrojnije škole u Republici Srpskoj i Srbiji, naglasivši da ovu banjalučku školu pohađa 1.814 učenika, a Osnovnu školu "Nikola Tesla" iz Vinče 2.400 učenika.

Ona je istakla da je cilj potpisivanja Povelje unapređenje saradnje i odnosa između dvije škole, jačanje odnosa Republike Srpske i Srbije, te očuvanje zajedničkih istorijskih i kulturnih vrijednosti srpskog naroda.

- Ovo je jedan od načina i da učenici spoznaju vrijednost jedinstva srpskog naroda - istakla je Zrnićeva.

Gačić je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Povelje i prilike za unapređenje saradnje ove dvije škole, što će dodatno osnažiti i saradnju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, koji su to i inicirali.

On je rekao da će nastavnici i učenici škole iz Vinče dvodnevnu posjetu Banjaluci iskoristiti kao uvod za predstojeću, dugotrajnu saradnju.

U okviru svečanosti potpisivanja Povelje o saradnji o bratimljenju dvije škole izveden je prigodan umjetnički program koji su pripremili domaćini - učenici i nastavnici Osnovne škole "Branko Radičević".