latinica  ћирилица
16/12/2019 |  15:40 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

Trebinje: Promovisana monografija "100 Šantićevih večeri poezije"

U Trebinju je promovisana monografija "100 Šantićevih večeri poezije", jedinstveno svjedočanstvo o najdužem trajanju jedne od kulturnih manifestacija u regionu. Uz izložbu promovisana je i knjiga "Mostarski dragulji", a sve je pratila dokumentarna izložba o kontinuitetu "Šantićevih večeri poezije".

Monografijom je skinut veo sa cjelokupnog opusa Alekse Šantića, a nađeni su i programi za 1920. godinu, kada je manifestacija počela, a nije nosila Šantićevo ime. Rad na monografiji je trajao sedam godina.

- Manifestacija nije prekidana ni u drugom svjetskom ratu, kada je organizovana u Beogradu, gdje je govorio Јustin Popović. Ni ovoga rata nije prekinut kontinuitet, kada su Mostarci izbjegli u Užice, uručili Šantićevu nagradu Stevanu Raičkoviću - izjavio je autor monografije "100 Šantićevih večeri poezije" paroh mostarski Radivoje Krulj.

Šantić je osporavan i uzdizan, a monografijom se valorizuje njegovo djelo i pozitivno njeguje kultura sjećanja.

- Mi smo se riješili svih predrasuda, svaki društveni sistem je koristio Šantića onoliko koliko mu je trebao, i zastupao pjesme koje su mu trebale - izjavio je novinar i publicista Šemsudin Zlatko Serdarević,

Monografija je nastala na dokumentaciji, koja je, kaže Serdarević, sakupljana od šezdesetih godina, i potvrda je kontunuitetu manifestacije.

- Koliko budemo cijenili Šantića, toliko će Mostar biti multietnički i multinacionalni, grad kakav je nekada bio, grad za sve - naglasio je Serdarević.

Knjiga pod nazivom "Mostarski dragulji" govori o 25 Mostaraca našeg vremena. Na taj način čuvaju se od zaborava.

- Јa sam želio sačuvati sjećanje na znamenite Mostarce, koji su u istoriji grada ostavili veliki i upečatljiv trag, bilo da su iz svijeta znanosti, književnosti, sporta, umjetnosti - poručio je autor knjige "Mostarski dragulji" akademik Јosip Muselimović.

Promocije i izložba dokumentarne građe, čije priređivanje je pomogao mostarski odbor SPK "Prosvjeta", biće organizovane i u drugim gradovima Republike Srpske i BiH.