latinica  ћирилица
16/12/2019 |  19:35 ⇒ 17/12/2019 | 09:58 | Autor: RTRS

Kompletiranje Savjeta ministara u završnici

Poznati su svi kandidati za ministre u novom sazivu Savjeta ministara.. osim ministra za ljudska prava i izbjeglice. Za SNSD je prihvatljiv DNS-ov prijedlog za ministra, koji može obezbijediti glas u Predstavničkom domu. Ako kandidat bude Draško Aćimović, Nenad Nešić glasaće protiv Savjeta ministara.

Predsjedavajući Zoran Tegeltija izjavio je za ATV, da ga je Nešić o tome obavijestio pismom. Tegeltija bi sutra u 11 časova trebalo da saopšti, da li će predložiti Draška Aćimovića, kao izbor DNS-a, ili Mlađena Božovića, kojeg je podržao Nešić. Kako Srpskainfo nezvanično saznaje, na iznenadnom sastanku, kasno popodne u sjedištu SNSD-a u Banjaluci , podršku je dobio Božović.

I dalje je nepoznanica ko će sjesti u fotelju ministra za ljudska prava i izbjeglice: Draško Aćimović ili Mlađan Božović, obojica kandidati DNS. Predsjedavajući Savjeta ministara, u intervjuu za ATV, potvrdio je da su ga predsjednik i potpredsjednik stranke Marko Pavić i Nenad Nešić u odvojenim pismima obavijestili da ostaju pri svojim kandidatima, Pavić za Aćimovića, a Nešić za Božovića.

- I to je takođe njegovo pravo i mogućnost, međutim ono što mene zabrinjava jeste drugi dio pisma koji je uputio gospodin Nešić u kome je eksplicitno naveo da ako kandidat za ministra bude gospodin Aćimović, on neće glasati za izbor novog Savjeta ministara - izjavio je Tegeltija.

Za SNSD je prihvatljiv prijedlog iz DNS za ministra, koji može da obezbijedi glas u Predstavničkom domu, pišu Nezavisne, pozivajući se na izvore u toj stranci. Sve drugo može da ugrozi većinu okupljenu oko SNSD. U DNS bez komentara.

- Nemam komentar nikakav, u toku su neki sastanci pa poslije toga možda - izjavio je predsjednik DNS Marko Pavić.

Poslije se Pavić nije javljao. Predsjedavjući Savjeta ministara najmanje nejasnoća ima sa HDZ, koji su odavno dostavili kandidate. Za potpuno slaganje mozaika budućeg Savjeta ministara bila su mu neophodna imena četiri zamjenika ministara iz SDA.
 
- Predložili smo kandidate za četiri zamjeničke pozicije i dostavili smo elktronskim putem imena gospodinu Tegeltiji. Sada slijedi njihova ubrzana porovjera u SIPI i CIK i da to završavamo - izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.
 
- Onda kada nadležne institucije, prije svega SIPA i CIK, izvrše provjere za sve kandidate i da onda u skladu sa poslovnikom se zakaže Komisija za pripremu za izbor Savjeta ministara, sve je to moguće realno učiniti do 23. decembra kada je zadat termin da se zakaže sjednica PS BiH na kojoj bi se potvrdio izbor Savjeta ministara BiH - izjavio je predsjedavjući Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH  Staša Košarac.

Ako su i u najvećem dijelu otklonjene personalne nedoumice u vezi sa Savjetom ministara, mnogo je neizvjesnije formiranje vlasti u Federaciji. Ispod "radara" prošla je najava da će DF pripasti mjesto potpredsjednika Federacije iz srpskog naroda. Nije jasno kako, kada nema svojih delegata u Domu naroda, a za kandidaturu su potrebni potpisi najmanje šest srpskih delegata.

- Niko nas nije kontaktirao ni za potpise, ni za eventualno podršku, tako da za sada nemamo jasan stav, ali mislim da će biti promjena u tom dogovoru - izjavio je delegat u Klubu Srba u federalnom Domu naroda Goran Broćeta.

Neizvjesnosti ne manjka ni u Kantonu Sarajevu. Sporazumom sa SBB i DF, Bakir Izetbegović praktično ruši i preuzima Vladu najbogatijeg Kantona. S tom namjerom ne slaže se SBB poslanik u bh. parlamentu Damir Arnaut, koji je podnio ostavku na stranačke funkcije. Ostaje da se vidi kako će glasati kada bude potvrđivan novi Savjet ministara.