latinica  ћирилица
16/12/2019 |  19:47 ⇒ 21:24 | Autor: RTRS

Škoro: Srpska ne bi trebalo da postoji; Govedarica: Škoro vodi ozbiljnu kampanju

Slogan desničarskog kandidata za predsjednika Hrvatske Miroslava Škore "Vratimo Hrvatsku narodu", kopija je izborne poruke SDS, uoči prošlogodišnjih izbora u BiH. I dok iz Škorinog izbornog štaba demantuju te navode, usput poručujući da Republika Srpske ne bi trebalo ni da postoji, potpredsjednik SDS Vukota Govedarica poručuje da Škoro vodi ozbiljnu kampanju.

Vratimo Hrvatsku narodu, poručuje Škoro, a vratimo Srpsku narodu prošle godine je, poručivala Srpska demokratska stranka. Pitanje novinara - da li je plagirao SDS predizborni slogan, Škoro je ignorisao.

Međutim, veoma brzo oglasili su se iz njegovog izbornog štaba, prilično skandaloznom izjavom:

"Ne pratimo političke kampanje u Republici Srpskoj jer za nas, da je pravde, ta tvorevina koja je istrijebila Hrvate s te teritorije i dan-danas spriječava njihov povratak, ne bi ni postojala."

Uprkos ovakvim porukama, potpredsjednik SDS, a u vrijeme prošlih izbora i predsjednik, Vukota Govedarica, utisak je, sa simpatijama je doživio to što su njihov predizborni slogan posudili u susjednoj zemlji.

- Pretpostavljam da je kontekst vrlo sličan kao što je kod nas u Republici Srpskoj i BiH, te da gospodin Škoro očigledno vodi jednu vrlo ozbiljnu kampanju, u ovom slučaju protiv onih koji vladaju u Republici Hrvatskoj - izjavio je Govedarica.

Na naše pozive da objasni ovu izjavu, ali i Škorine stavove o Srpskoj, Govedarica nije odgovarao. Reagovali su zato iz SNSD. Nedopustivo je, kažu, da bilo ko iz Srpske podržava kampanju Miroslava Škore, koji, tvrde, nerijetko koketira sa ustaštvom, i čiji su stavovi o Srbima i Srpskoj neprijateljski.

- Mislim da bi bilo korektno da SDS uputi izvinjenje svim građanima Republike Srpske, jer dovoditi sebe u vezu sa ljudima koji su mrzitelji Republike Srpske i srpskog naroda je apsolutna sramota za bilo koga iz Srpske - istakao je portparol SNSD Radovan Kovačević.

Osim posljednje izjave o Srpskoj, Škoro je imao i drugih kontroverznih izjava, od one da NDH nije bila samo fašistička, preko poruka da će prekopati Јasenovac, do najave da bi, ako bi bio izabran, zabranio rad Samostalne srpske demokratske stranke u Hrvatskoj.