latinica  ћирилица
17/12/2019 |  13:47 | Autor: SRNA

U 17 prihvatnih centara 4.427 migranata

U 17 prihvatnih i centara za azil u Srbiji, kojima upravlja Komesarijat za izbjeglice i migracije, trenutno je smješteno 4.427 migranata, od kojih 807 djece.
Migranti (foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija) -
Migranti (foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija)

Najviše migranata je iz Avganistana, Sirije, Pakistana, Iraka i Bangladeša, saopštio je Komesarijat Srbije za izbjeglice i migracije.

U saopštenju se navodi da se prema migrantima u Srbiji, od početka migrantske krize 2015. godine, kada je kroz zemlju prošlo više od milion migranata, postupa odgovorno, organizovano i humano, maksimalno se trudeći da zadovolji standarde u oblasti njihovog prihvata, zbrinjavanja i pravne, socijalne i zdravstvene zaštite.

Iz Komesarijata dodaju da se posebno vodi računa o zaštiti ranjivih kategorija, žena, djece, maloljetniika bez pratnje, starijih i bolesnih lica.

Djeci migrantima omogućen je pristup obaveznom predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju, dok jedan broj pohađa i srednje škole, kao i školu za obrazovanje odraslih "Branko Pešić" u Beogradu.

U saopštenju se ističe da, iako je zapadnobalkanska migrantska ruta zvanično zavtorena u martu 2016. godine, ona nije prestala da postoji.

Migranti koji borave u Srbiji i dalje imaju samo jedan cilj, a to je da što prije stignu do jedne od zemalja zapadne Evrope koje su njihovo krajnje željeno odredište, navodi Komesarijat za izbjeglice i migracije.

U saopštenju se podsjeća da je usljed raspada bivše SFRЈ i konflikata koji su uslijedili devedesetih godina prošlog vijeka, u Srbiji utočište našlo više od 800.000 izbjeglica iz bivših jugoslovenskih republika i interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.