latinica  ћирилица
18/12/2019 |  09:57 | Autor: SRNA

Prioriteti za bolje upravljanje migracijama

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, saopštilo je da se prioriteti BiH za postizanje boljeg upravljanja migracijama odnose na bolju kontrolu granice, efikasniju borbu protiv nezakonitih migracija na teritoriji BiH i jačanje kapaciteta za readmisiju.
Migranti Tuzla - Foto: dnevni avaz
Migranti TuzlaFoto: dnevni avaz

Ministarstvo poziva tijela EU i zemalja regiona na zajedničku odgovornost i aktivnosti na rješavanju pitanja migracija, suzbijanja krijumčarenja migranata i trgovine ljudima kako bi se poboljšala situacija za migrante, kao i lokalne zajednice izložene povećanom migracionom pritisku.

U saopštenju se napominje da BiH pokazuje opredijeljenost za primjenu međunarodnog prava na polju ljudskih prava i međunarodnog izbjegličkog prava, kao i sprečavanja krijumčarenja migranata.

U situaciji migrantske krize prepoznata je potreba za bliskom saradnjom s lokalnim zajednicama koje su izložene povećanom migracionom pritisku kao i potreba jačanja tijela BiH za upravljanje migacijama, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva bezbjednosti ističu da istovremeno, štiteći prava lica u kretanju, BiH ima obavezu da zaštiti vlastite građane, kao i uspostavljeni sistem koji reguliše pitanja migracija.

- Na Međunarodni dan migranata još jednom upućujemo zahvalnost svim vladinim i nevladinim organizacijama, kao i međunarodnim organizacijama u BiH za dosadašnju saradnju i pomoć u obezbjeđivanju zaštite migranata i upravljanju migracionim tokovima - navedeno je u saopštenju.

Generalna skupština UN 2000. godine proglasila je 18. decembar Međunarodnim danom migranata. Na taj dan je 1990. godine usvojena Konvencija o zaštiti prava svih radnika migranata i članova njihovih porodica.

Migracije su postale globalni fenomen i prema posljednjim objavljenim podacima UN međunarodni migranti čine 3,5 odsto globalne populacije, napominje se u saopštenju.

I BiH se kao dio evropskog kontinenta našla na karti globalnih kretanja. Prvenstveno kao zemlja porijekla migranata koji su našli svoj novi dom u drugim zemljama širom svijeta i koji svojim sposobnostima doprinose finansijskom, socijalnom i kulturološkom razvoju kako zemlje prijema tako i našeg društva, navode iz Ministarstva bezbjednosti.

U saopštenju se dodaje da se BiH, istovremeno, suočava sa značajnim prilivom migranata koji koriste ovaj dio Evrope kao put u bezbjedniji i bolji život u nekoj od država EU.

U posljednje dvije godine, tijela na svim nivoima vlasti uložila su značajne napore da odgovore na mnogobrojne migracione izazove koji zahtijevaju znatne finansijske, ljudske i materijalne resurse, ističu iz Ministarstva bezbjednosti.

U izvještaju Savjeta Evrope navodi se da je BiH usvojila istinski humanitaran pristup, primajući hiljade izbjeglica i migranata u zemlju, poštujući njihovu slobodu kretanja, pri tome ulažući značajne napore da obezbijedi smještaj i hranu za sve njih.

Solidarnost i napori lokalne zajednice, uzimajući u obzir tešku ekonomsku situaciju, su prema ocijeni Savjeta Evrpope vrijedni pažnje, dodaje se u saopštenju.