latinica  ћирилица
18/12/2019 |  12:37 | Autor: TANЈUG

Slučaj pritvora Kapetana Dragana i dalje pred Komitetom UN

Dragan Vasiljković poznatiji kao Kapetan Dragan podnio je Komitetu UN za ljudska prava predstavku protiv Australije i Hrvatske zbog nelegalnosti pritvora i ekstradicije, ali dvije države još uvijek nisu odgovorile na predstavku, iako su to bile dužne da učine u roku od šest mjeseci.
Kapetan Dragan  (Foto: FAH) -
Kapetan Dragan (Foto: FAH)

O ovoj činjenici, poslije više od tri godine, Vasiljkovićevog punomoćnika Gorana Cvetića obavijestio je ministar spoljnljnih poslova Srbije Ivica Dačić na sastanku u ministarstvu, saopštila je u utorak Cvetićeva kancelarija.

Po pravilima procedure Komiteta UN za ljudska prava, države protiv kojih je podnesena predstavka imaju rok od šest mjeseci da odgovore na predstavku, a zatim odbrana ima pravo na dva mjeseca za svoj odgovor.

Vasiljkovićev punomoćnik pozvao je UN Komitet za ljudska prava da u najskorije vrijeme donese usvajajuću odluku u predmetu Vasiljkovića, tako da njegovo višegodišnje maltretiranje po australijskim i hrvatskim zatvorima bude prekinuto.

Vasiljković u Hrvatskoj izdržava kaznu od 13 i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina, a kazna mu ističe u martu 2020. godine.

Prethodno je godinama bio u ekstradicionim pritvoru u Australiji, a onda je izručen Hrvatskoj radi suđenja.