latinica  ћирилица
19/12/2019 |  21:44 ⇒ 20/12/2019 | 12:25 | Autor: RTRS

Sedam bivših pripadnika ISIL-a deportovano iz Sirije u Sarajevo (FOTO)

U BiH deportovani su državljani koji su se borili na strani ISIL-a na sirijskom ratištu.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH potvrđeno je da je u grupi državljana BiH, koji su deportovani iz Sirije, šest žena i dvanaestoro djece, te sedam muškaraca, koji su ratovali na strani terorističkih organizacija u Siriji i Iraku. Muškarci su predati u dalju nadležnost Tužilaštva BiH, a žene i djeca u prihvatni centar.

Vojni avion na vanrednom letu oko 18 časova sletio je na sarajevski aerodrom. Ubrzo nakon toga iz Tužilaštva je stigla potvrda – u njemu su državljani BiH koji su se borili pod zastavom ISIL-a.

Deportacija terorista (Foto: RTRS)

- Osumnjičene osobe koje su transportovane u BiH pod istaragom su zbog krivičnih djela organizovanja terorističke grupe, protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama i krivičnog djela terorizma. Tužilaštvo BiH i nadležne institucije i agencije provele su aktivnosti u skladu sa međuanrodnim obavezama države BiH - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Nakon medicinskih pregleda i jednoipočasovnog zadržavanja na aerodromu na kojem je vladalo gotovo opsadno stanje, osumnjičeni su policijskim vozilima prevezeni u pritvorske jedinice Tužilaštva BiH i centralu Sipe.

- Za nekima od ovih osoba raspisana je međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH, a nakon transporta u BiH pokrenute su aktivnosti za određivanje mjera pritvora, a Tužilaštvo nastavlja sa njihovim kaznenim procesuiranjem u skladu sa zakonom.Tužiteljstvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost u provedbi aktivnosti u borbi protiv terorizma - istakao je on.

Deportacija terorista (Foto: RTRS)

U saopštenju ministarstva bezbjednosti se navodi da su žene i djeca po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo prošli provjere Granične policije BiH i pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportovani u prihvatni centar radi daljih pregleda i ukazivanja medicinske pomoći.

Podsjetimo, ova grupa trebala je i prije dvije sedmice stići u Sarajevo, ali samo dan pred deportaciju akcija je obustavljena, iako je Predsjedništvo BiH dalo saglasnost za njeno sprovođenje.