latinica  ћирилица
20/12/2019 |  17:14 ⇒ 20:26 | Autor: SRNA

Crna Gora: Neustavan predloženi zakon o slobodi vjeroispovijesti

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore ocijenio je neustavnim Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je podnijela crnogorska Vlada.

- Pravna služba, koja je zadužena za usklađivanje i obradu zakona u proceduri, okarakterisala je predloženi zakon kao neustavan - objavio je portal IN4S.

U mišljenju se navodi da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica nije usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore, a pojedine odredbe nisu karakteristične za važeći pravni sistem.

- Način na koji je izrađen, odnosno na koji su formulisane pojedine odredbe, odstupa od principa pozitivne zakonodavne prakse koji su definisani i pravno-tehničkim pravilima za izradu propisa, koji se primjenjuju prilikom izrade zakona: jasnoća, sažetost, preciznost i razumljivost norme, međusobna povezanost i usklađenost normi u okviru prijedloga zakona - ističe se u mišljenju.

Dodaje se da u ustavnopravnom poretku Crne Gore pravo svojine može biti oduzimano samo uz pretpostavke propisane članom 58 stav dva Ustava, a ustavna zaštita prava svojine podrazumijeva obavezu države da pravo svojine štiti, odnosno da ga ne povređuje.

U skladu sa tim, zakonodavac ne može da ugrozi pravo svojine kao takvo, posredno ili neposredno.

- Prethodno navedene neusklađenosti sa Ustavom potrebno je sagledati i u kontekstu ustavnog načela odvojenosti države od vjerskih zajednica /član 14 Ustava/ - dodaje se u mišljenju.

Navodi se i da bi, imajući u vidu i član 64 Prijedloga zakona, u eventualnoj primjeni zakona vjerske zajednice koristile objekte koji su u državnoj svojini, ili bi državni organi odlučivali o korišćenju ili nekorišćenju vjerskih objekata i zemljišta, što je suprotno ustavnom načelu odvojenosti države i vjerskih zajednica kao i principu ravnopravnosti vjerskih zajednica.

Iz SPC navode da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu i taj akt će se odnositi na više od 650 svetinja, uključujući i manastir Ostrog.

Vlada Crne Gore uputila je Prijedlog zakon parlamentu 6. decembra.