latinica  ћирилица
21/12/2019 |  08:52 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

Stotinu djece iz Srpske partneri predsjednice u velikoj humanitarnoj akciji (FOTO/VIDEO)

Donatorsko veče S ljubavlju hrabrim srcima, centralna manifestacija velike humanitarne akcije pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, biće održano sutra u Banskom dvoru u Banjaluci.
S ljubavlju hrabrim srcima - Foto: RTRS
S ljubavlju hrabrim srcimaFoto: RTRS

U programu će nastupiti više od stotinu djece iz cijele Republike Srpske, a mali izvođači su, i zvanično, partneri predsjednice Republike Srpske u ovoj akciji.

Akcija S ljubavlju hrabrim srcima je tradicionalna i održava se deseti put, a ove godine cilj je da se prikupi novac za izgradnju dva dnevna centra za djecu sa smetnjama u razvoju, u Banjaluci i Trebinju.

Djeca koja sutra nastupaju u Banskom dvoru svojim drugarima neće darovati novac, nego nešto mnogo vrijednije: svoje osmijehe, dobre želje, muziku, pjesmu igru, crteže. I naravno, ponosni su na to.

Prvi će, kao i prethodnih nekoliko godina, nastupiti mališani iz Dječjeg hora Vrapčići, i to baš sa pjesmom S ljubavlju hrabrim srcima.

Foto: SRNA

– Zaista to radimo punim srcem i zaista smo ponosni što smo dio ove akcije, ne zato što nas je pozvala predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ili Milorad Dodik, nego zato što pomažemo djeci, kojoj je podrška najpotrebnija – kaže rukovodilac ovog hora Branislav Đaković, svima poznatiji kao čika Bane.

Na krilima sličnih emocija u Banjaluku će "doletjeti" i "Zvončići" iz Zvornika, još jedan već poznati dječji hor, koji je za četiri godine imao više od 50 nastupa.

– Dobro znamo koliko podrška prijatelja znači, pa se trudimo da je pružimo našim drugarima i da svima nama život uljepšamo pjesmom – poručuju “Zvončići“.

Partneri predsjednice Republike u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji su i mladi iz KUD "Grmeč" iz Drinića, jedne od najmanjih opština u Srpskoj. S ponosom ističu da im je najvažniji zadatak očuvanje folklorne tradicije.

I najmlađi članovi KUD "Bosiljak" iz Dervente učestvovaće u svečanom programu donatorske večeri "S ljubavlju hrabrim srcima".

U Banskom dvoru će zaigrati, istina malo drugačiju igru, i krhke male balerine iz Prve baletske škole u Banjaluci.

S drugog kraja Srpske, iz Trebinja, muzički pozdrav drugarima donose Marina Mučibabić i Marija Zirojević, učenice osnovne Muzičke škole. One će na flauti izvesti kompoziciju "Hor bečkih dečaka" Žorža Bizea.

Mlade trebinjske muzičarke kažu da ih je iznenadio poziv predsjednice Republike i da, iako su do sada nastupale na brojnim takmičenjima, imaju pomalo tremu, jer je nastup u Banjaluci za njih nešto posebno.

Јoš dvije devojčice, posvećene muzici, biće dio dobrotvorne čarolije. Sara Milojević i Sofija Kašanski iz Brčkog će pjesmom pomoći izgradnju dnevnih centara u Banjaluci i Trebinju.

Njihovo prijateljstvo traje godinama, a spojila ih je ljubav prema etno muzici. Ne kriju uzbuđenje i ponos što će pomoći mališanima upravo onim što najviše vole – pjevanjem. Uz to, ispuniće im se, kažu, još neke želje.

Sara i Sofija poslale su i dirljivu poruku: “Poklonimo ljubav da nam se ljubav vrati, pozovimo 1411“.

Na donatorskoj večeri će nastupiti i hor Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" iz Istočne Ilidže. Horovođa Aleksandar Hart ističe da je to za njega i njegove đake velika čast, sreća, ali i odgovornost, jer su dobili priliku da djeci u Trebinju i Banjaluci pomognu da dobiju centre, a sa njima i priliku za bolji život, razvoj i obrazovanje. U horu pjevaju djevojčice od šestog do devetog razreda, a u Banjaluci će nastupiti njih 18.

Akciju "S ljubavlju hrabrim srcima", pokrenuo je 2010. tadašnji predsjednik Srpske Milorad Dodik, a manifestacija se ove godine održava deseti put. Od prošle godine, partneri predsjednice Republike Srpske u ovoj akciji su djeca i mladi umjetnici, koji učestvuju u programu.

Donatorsko veče, na kome će oni nastupiti, biće održano sutra, počev od 17 sati, u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci. Prenos donaterske večeri možete pratiti na našem programu, portalu i Fejsbuk stranici.

Šezdesetoro mališana iz Dječijeg vrtića Mladost iz Šipova pripremili su crteže sa simboličnim porukama i na taj način se priključili humanitarnoj akciji S ljubavlju hrabrim srcima. Direktorka vrtića Sanja Prole rekla je da su ponosni i srećni što su dio ove humane priče.

– Nama je izuzetna čast što je naš vrtić jedan od četiri iz Republike Srpske koji ove godine učestvuju u humanitarnoj akciji. To je na neki način nagrada za sav naš trud u proteklom periodu – istakla je Prole.

Ona je dodala da djeca vole crtati, ali da će sada još više ljubavi, topline i pažnje unijeti u svaku liniju.

I djeca iz obdaništa u Čajniču daće svoj doprinos. Direktor vrtića Vukašin Katana zahvalio je predsjednici Cvijanović što je izabrala da djeca iz Čajniča, kao izrazito nerazvijene opštine, učestvuju u akciji.

– Naše malo nekome znači mnogo. Sredstva će biti iskorištena za izgradnju dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju u Trebinju i Banjaluci. Nadam se da će i u svim drugim gradovima Srpske biti izgrađeni takvi centri – rekao je Katana.

U akciji za djecu s teškoćama, svoje crteže ljubavi poslali su i mališani iz vrtića Naša radost u Srpcu i Palčić u Tesliću.

Kako je najvaljeno iz Kabineta predsjednice Srpske Željke Cvijanović, na humanitarnoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima" nastupiće i mladi muzičari iz Poljske. Zahvaljujući angažmanu ambasadorke BiH u ovoj zemlji, Koviljke Špirić, u Banskom dvoru će nastupiti članovi orkestra Muzičke škole iz Ščećina na sjeveru Poljske.

U goste mališanima iz Srpske dolaze i simpatične male balerine iz Novog Sada, Aleksija Tubić i Tara Aleksić.

Izvor: RTRS/Srpskainfo