latinica  ћирилица
21/12/2019 |  17:00 | Autor: SRNA

Parlament Turske ratifikovao sporazum sa Libijom

Turski parlament odobrio je danas vojni i bezbjednosni sporazum sa međunorodno priznatom libijskom Vladom, javili su državni mediji.

Mediji navode da bi to moglo da otvori mogućnost vojne pomoći Ankare.

Novinska agencija Anadolija javila je da je turski parlament izglasao sporazum sa 260 glasova "za" i 125 "protiv" nakon što ga je ratifikovala Vlada Libije 19. decembra.

Potpredsjednik Turske Fuat Oktaj rekao je danas da je ovaj sporazum sa Libijom istorijski za Tursku i da je Ankara spremna da razmotri eventualno raspoređivanje vojske.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da bi Turska mogla da rasporedi vojnike u Libiji kao podršku Vladi, ali da još nije iznijet zahtjev u tom smislu.

Turska podržava Vladu Libije premijera Fajeza al-Seradža u sukobima sa snagama Halife Haftara, čije su snage stacionirane na istoku zemlje.

Ankara je već uputila vojnu pomoć Libiji što predstavlja kršenje embarga UN na uvoz oružja, saopštile su ranije UN.

Libija i Turska u novembru su potpisale sporazum o jačanju vojne saradnje, kao i o granici na moru na istoku Sredozemlja, što je naljutilo Grčku.

U međuvremenu, Rusija je saopštila da je veoma zabrinuta zbog mogućnosti da Turska rasporedi trupe u Libiji, te da je bezbjednosni sporazum dvije zemlje izazvao određene polemike u Moskvi.

Kremlj je ranije saopštio da će narednog mjesca u Turskoj Erdogan razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o mogućem raspoređivanju turskih snaga u Libiji.