latinica  ћирилица
21/12/2019 |  19:24 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Nema nikakvog integracionog plana u NATO

Program reformi, koji je Predsjedništvo BiH usvojilo 19. novembra, uz dogovor da će ga poslati u NATO dan nakon što Parlamentarna skupština BiH izabere kompletan Savjet ministara, naći će se pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske u ponedjeljak 23. decembra.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovio je da ovaj dokument ne prejudicira članstvo BiH u NATO. Opozicija, na drugoj strani i dalje smatra da je BiH, Programom reformi, korak bliže ovom savezu.

Šta SNSD misli o NATO integracijama, jasno je poručio kada je tražio da Narodna skupština donese Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, kaže Dodik i podsjeća da SDS i PDP nisu bili u toj priči. Kategoričan je, ni riječi o kontinuitetu kretanja ka NATO-u nema u Programu reformi.

- Nikakvog integrativnog puta u NATO neće biti. To kaže i sama platforma koja kaže da nema prejudiciranja članstva i veoma jasno je da je taj dokument raskid kontinuiteta koji smo imali u prošlosti u vezi sa iskazivanjem NATO integracija, kao što je to činio Ivanić koji pripada opozicionom bloku - istakao je Dodik.

Dodik podsjeća da je Ivanić 2018. godine usvojio vojno-političku strategiju u kojoj jasno piše da je najvažniji prioritet integracija u NATO. Mi smo, dodaje, odbili ANP, za razliku od SDS i PDP koji to nisu uradili dok su bili vlast u Sarajevu.

- Meni će biti važna većina u skupštini i da javnost bude upoznata do detalja. Tu se ništa nije krilo. To je bio uporan i težak rad. SDS i PDP kao učesnici vlasti imali si priliku da to urade, ali nisu. Ali su izradili akcioni plan, na 158 strana i skidali ga sa dnevnog reda - navodi Dodik.

Za opoziciju posebna sjednica Parlamenta Srpske, na kojoj će, na zahtjev srpskog člana Predsjedništva, biti razmatran Program reformi, nema smisla, jer su ovim Programom, kako tvrde, iz procesa isključene institucije Srpske. Član Predsjedništva SDS-a i delegat u Domu naroda BiH Mladen Bosić smatra da je dokument namijenjen direktno NATO-u, bez obzira na to da li mu je naziv ANP ili Plan reformi. PDP je stava da je između ova dva dokumenta znak jednakosti.

- Programom reformi BiH, BiH uključujući i Republiku Srpsku, odlukom Milorada Dodika ide u NATO savez, i to su činjenice koje se ne mogu osporiti i to je nepovratan proces. Nije dobro što u tom procesu ne učestvuju institucije Republike Srpske - smatra Branislav Borenović, predsjednik PDP.

Iz SNSD-a odgovaraju da je kadar SDS-a i PDP-a inicirao NATO kao strateški cilj BiH i da su, u tom smislu, glasali za sve dokumente od 2005. godine. Dodaje da SNSD na to nije pristao.

Godinu dana pregovarali smo o dokumentu koji kaže da se prema NATO ne ide, već se sa NATO-om sarađuje i da se članstvo uopšte ne razmatra. Ljudi iz SDS-a i PDP-a odbili su da glasaju u Narodnoj skupštini Republike Srpske o Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, a danas se na krajnje licemjeran način pozivaju na tu rezoluciju - navode u SNSD.

Bez obzira na različite političke poglede, SNSD-ov šef Kluba poslanika u Narodnoj skupštini Igor Žunić, očekuje konstruktivnu raspravu u Parlamentu Srpske. Smatra da je važno da Parlament, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima , razmotri Program reformi, o kojem bi, kako navodi, svi trebalo da budu saglasni.