latinica  ћирилица
21/12/2019 |  19:34 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Sa Sabora u Nikšiću jednoglasna poruka 20 hiljada vjernika (FOTO)

Hiljade vjernika danas u Nikšiću na velikom molitvenom crkveno-narodnom Saboru.

Došli su na poklonjenje moštima Svetog Vasilija i da tu u njegovom hramu kažu ne Zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji Vlada Crne Gore pokušava da nametne. Brojni vjernici zaustavljeni su na crnogorskoj granici.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je vraćanje vjernika iz Republike Srpske i BiH sa graničnog prelaza prema Nikšiću, koji su jutros krenuli na crkveni sabor i poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, gest nepoštovanja i loša poruka, ne samo građanima Srpske i BiH, već i regiona.

Mošti Svetog Vasilija i sutra ostaju u hramu u Nikšiću, kako bi im se mogli pokloniti i oni koji su danas spriječeni da dođu.

Foto: Sputnik

Ni kiša koja je pljuštala u Nikšiću nije spriječila hiljade vjernika da dođu u hram Svetog Vasilija Ostroškog, poklone se moštima Svetitelja uz poruku da neće dopustiti da im bilo ko ugrozi, a kamoli otme njihove svetinje. Nažalost, veliki broj vjernika iz Srbije i Republike Srpske nije uspio da stigne na svetovasilijevski sabor , jer su vraćeni sa crnogorske granice. Ipak, sasvim dovoljan broj ih je danas bio u Nikšiću da Milu Đukanoviću i crnogorskoj vlasti pokažu odlučnost i spremnost da brane pravoslavne svetinje i srpski identitet.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti organizatori i učesnici Sabora proglasili su Zakonom protiv pravoslavlja i zatražili da se odustane od novog otimanja imovine crkvama i vjerskim zajednicama i potšuje njihova autonomija.

- To su oni koji su sljedbenici, koji su razorili njegov Tvrdoš, koji su ga protjerili iz njegovog Tvrdoša i pobjegao je ovđe u Nikšić. Ovi savremeni bezumnici, oni hoće hramove Svetog Vasilija da otmu. Za koga? Za sebe - rekao je Amfilohije.

Foto: Kurir

Okupljenima u Nikšiću pročitana su pisma podrške koja su Mitropoliji crnogorsko-primorskoj uputili vaseljenski patrijarh Vartolomej, Sinod Ruske pravoslavne crkve i monaštvo manastira Hilandara.

- Ovo bi značilo da vaša država oduzima prava svojine nad crkvama sveštenoj Mitropoliji crnogorskoj kao i ostalim trima eparhijama SPC. Ovim pismom vam saopštavamo da Vaseljenska patrijaršija kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju priznaje onu pod nadležnošću mitropolita Amfilohija - istakao je episkop Budimljansko-nikšićki Јoanikije.

Pročitan je proglas i iskazano nezadovoljstvo protiv, kako je navedeno, anticrkvenog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Pravoslavni episkopi, sveštenici i vjernici ponovili su zavjet Trojčindanskog sabora da će čuvati,obnavljati i braniti sve srpske svetinje na teritoriji Crne Gore.

Prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ukoliko 24. decembra bude uvršten na dnevni red sjednice Skupštine Crne Gore, već 26. biće pred crnogorskim poslanicima. Za 24. decembar najavljeno je protestno okupljanje pred zgradom Skupštine Crne Gore.