X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
23/12/2019 |  13:13 | Izvor: SRNA

Na području Velike Kladuše spriječeno krijumčarenje 16 migranata

Pripadnici Granične policije BiH spriječili su krijumčarenje 16 osoba afroazijskog porijekla na području Velike Kladuše.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

U vezu sa ovim krijumčarenjem, koje se desilo 20. decembra, dovodi se državljanin BiH koji je ilegalne migrante krijumčario u vozilu "mercedes" registarskih oznaka BiH.

Među krijumčarenim migrantima bilo je 11 maloljetnika muškog pola, saopšteno je iz Granične policije.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi protiv državljanina BiH ovoj instituciji biće dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Vozilo i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti. Nad krijumčarenim migrantima, koji, prema njihovim izjavama, dolaze iz Egipta i Sirije, dalji rad nastavili su pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH.

Službenici Јedinice granične policije Orašje juče su lišili slobode dvojicu državljana BiH prilikom ulaska u BiH.

Na Međunarodnom graničnom prelazu Orašje lišen je slobode S.M. /44/ jer ga potražuje Osnovni sud u Bijeljini zbog krivičnog djela izbjegavanje davanja izdržavanja", dok je na prelazu Šamac lišen slobode S.R. /39/ jer ga potražuje Opštinski sud u Tuzli zbog teških krivičnih djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

S.M. predat je službenicima Sudske policije Bijeljina, a S.R. službenicima Sudske policije Odžak.

Na ulasku u BiH na prelazu Hum, 21. decembra lišen je slobode državljanin Crne Gore D.D. /42/ nakon što je graničnim provjerama utvrđeno da je za njim Interpol Bern raspisao potjernicu zbog krivičnih djela koja se odnose na pranje novca, opojne droge i primanje ukradene imovine.

On je predat službenicima Sudske policije BiH.

Na Međunarodnom aerodromu Banjaluka, pripadnici Granične policije BiH 21. decembra su lišili slobode A.K. /34/. Utvrđeno je da je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu zbog krivičnog djela posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga. Ovaj državljanin BiH kontrosiran je na letu za Štokholm i predat službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Prilikom ulaska u BiH na prelazu Brod, 21. decembra, lišen je slobode N.D. /29/ jer ga potražuje Osnovni sud u Derventi zbog krivičnog djela krađa. Službenici Јedinice Granične policije Brod predali su ga službenicima Sudske policije Doboj.

Službenici Јedinice Granične policije Zvornik 20. decembra lišili su slobode državljanku Slovenije M.Ј. /23/ nakon što je graničnim provjerama ustanovljeno da je za njom Policijska stanica Zvornik raspisala potragu zbog krivičnog djela teška krađa. Ona je kontrolisana na izlasku iz BiH na prelazu Karakaj i predata službenicima Ppolicijske stanice Zvornik.