latinica  ћирилица
23/12/2019 |  13:48 ⇒ 14:22 | Autor: SRNA

Ispunjen plan prerade od 7.500 tona sirovine

Prehrambena industrija "Sava Semberija" u potpunosti je ispunila plan prerade od 7.500 tona sirovine za ovu godinu. Očekuju da će naredne godine preraditi veću količinu voća i povrća koju će plasirati na domaće i inostrano tržište.
"Sava" preradila 7.500 tona sirovine  (foto: gradbijeljina.org) -
"Sava" preradila 7.500 tona sirovine (foto: gradbijeljina.org)

Pogoni za preradu pokrenuti su sredinom januara i intenzivno su radili uprkos teškoj godini za poljoprivredne proizvođače - kišovitom proljeću i sušnom ljetu, objavljeno je na internet stranici Gradske uprave Bijeljina.

Najveća količina sirovine obezbijeđena je od domaćih proizvođača iz Republike Srpske, a iz Srbije je uvezeno samo ono što domaći poljoprivrednici nisu uspjeli proizvesti.

"Sava Semberija" je, uz podršku Grada Bijeljina i u saradnji sa resornim ministarstvom, realizovala IFAD projekat sa 77 poljoprivrednih proizvođača, koji su, osim sadnica, dobili sredstva i opremu za rad.

- Za prerađivače koji posluju na području BiH crvena paprika je deficitarna roba, pa su prinuđeni da se dijelom okreću i uvozu kako bi obezbijedili količinu koja je potrebna za preradu. Ipak, zahvaljujući projektima podrške, postepeno se na domaće njive vraća i ova kultura dragocjena u preradi - ističu iz "Save".

Direktor Fabrike "Sava Semberija" Stevo Filipović rekao je da je poljoprivrednicima najvažniji siguran otkup.

- Vođeni iskustvom sa otvorenog tržišta, gdje su, zbog prekomjernog uvoza lako gubili utakmicu konkurentnost i proizvode, u koje je mnogo uloženo, prodavali po lošijoj cijeni, naši poljoprivrednici su osigurali zaradu plasirajući svoje proizvode "Savi" - rekao je Filipović.

On je naveo da je veoma važno da su, osim proizvođača, zavodovoljni i radnici fabrike, jer su plate redovne.

- Radi se punom parom, oko 40 paleta dnevno izađe iz proizvodnje, ali zadovoljstvo je veće kada se gotovi proizvodi kvalitetom poziciniraju na domaćem i stranom tržištu - kaže Filipović.