latinica  ћирилица
23/12/2019 |  14:36 ⇒ 16:19 | Autor: SRNA

Predložen pritvor za Dunića, pripadnika Islamske države

Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH određivanje pritvora za Muharema Dunića /45/ osumnjičenog da je kao pripadnik terorističke organizacije Islamska država učestvovao u ratnim aktivnostima u Siriji.
Tužilaštvo BiH - Foto: ilustracija
Tužilaštvo BiHFoto: ilustracija

Dunić je pod istragom i tereti se da je tokom 2014. godine napustio Austriju, te zajedno sa suprugom otišao u Siriju sa namjerom da se pridruži formacijama Islamske države koja je od Savjeta bezbjednosti UN proglašena terorističkom organizacijom.

Optuženi se tereti da je u okviru formacija ID učestvovao u ratnim aktivnostima, koje predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, s ciljem formiranja kalifata Islamske države na prostoru dvije ratom zahvaćene države, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon poraza struktura ove terorističke organizacije, osumnjičeni je zarobljen od koalicionih snaga, te je prije nekoliko dana izručen pravosuđu BiH.

Tužilaštvo BiH i partnerske policijske i bezbjednosne agencije, pribavile su veliki broj dokaza o odlasku i boravku osumnjičenog na području Sirije, navodi se u saopštenju.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike koji će svjedočiti o njegovom boravku i ratovanju u Siriji.

Ova mjera izrečena je i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao počiniti krivično djelo, te zbog opasnosti da bi njegovo puštanje i boravak na slobodi, mogli izazvati uznemirenost građana i javnosti.

Sud BiH odredio je prošle sedmice jednomjesečni pritvor za pet lica koja su deportovana iz Sirije, a borila su se za terorističku Islamsku državu.

Pritvor, koji može trajati do 19. januara naredne godine, određen je Emiru Ališiću, Senadu Kasupoviću, Miralemu Berbiću, Јasminu Kesereoviću i Hamzi Labidiju, saopšteno je iz Suda BiH.

Pritvor za ovu petoricu određen je zbog opasnosti od bjegstva.

Ališić, Kasupović, Berbić, Keserović i Labidi, kao i Muharem Dunić i Armen DŽelko stigli su u BiH u četvrtak, 19. decembra, nakon što su deportovani iz Sirije, zajedno sa šest žena i 12 djece.

Sedam bivših boraca Islamske države predati su pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu BiH, a žene i djeca su, nakon provjere, transportovani u prihvatni centar, zbog daljih pregleda i pružanja medicinske pomoći.