latinica  ћирилица
24/12/2019 |  16:06 ⇒ 16:06 | Autor: SRNA

Uklonjena eksplozivna sredstva u Blažuju

Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite uspješno je uklonio eksplozivna sredstva koja su nađena u podzemnom rezervoaru za lož-ulje u migrantskom centru u Blažuju.
Migranti (foto:Arhiv) -
Migranti (foto:Arhiv)

U rezervoaru je pronađeno i uklonjeno više eksplozivnih sredstava - mina "M57" za ručni bacač, mina 82 milimetra O832, četiri bombe ratne proizvodnje, dimno zrno sa punjenjem od bijelog fosfora 90 milimetara "M313", metak 20 milimetara, vježbovna mina "VPROM1" i vježbovna tromblonska kumulativna mina, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

U saopštenju je navedeno da su sredstva uklonjena i u skladu sa operativnim procedurama biće transportovana i skladištena na predviđeno mjesto do uništavanja.

Prijava o eksplozivnim sredstvima primljena je putem Operativnog centra Civilne zaštite.

Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava po izlasku na teren utvrdio je da je rezervoar u kojem se nalaze eksplozivna sredstva ispunjen vodom koju je potrebno ispumpati da bi sredstva bila identifikovana i uklonjena.

Prema prvim saznanjima, pretpostavljano je da je rezervoar korišten za vodu, ali se uklanjanjem vode pojavio mulj od nafte što je ukazivalo da je rezervoar korišten za skladištenje lož-ulja.

Otežavajuća okolnost bila je današnja zabrana prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju, ali je brzo pronađeno rješenje, te je transport koordinisan sa Policijskom upravom Ilidža.