latinica  ћирилица
24/12/2019 |  19:39 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Pavić podnio ostavku na mjesto predsjednika DNS-a

Demokratski narodni savez u jednom danu ostao je bez rukovodstva. Zbog, kako je naveo, zdravstvenih razloga ostavku je podnio predsjednik stranke Marko Pavić i njegov zamjenik i sekretar Dragutin Rodić. Nedugo potom, sa pozicije ministra saobraćaja i veza smijenjen je Neđo Trninić, takođe kadar DNS-a.

"Ostavku podnosim iz zdravstvenih razloga, jer bi dalja aktivnost ugrozila moje zdravlje, pa i sam život".

Ovim riječima Marko Pavić stavio je tačku na angažman u stranci, na čijem je čelu već 16 godina.

- DNS je posljednjih 20 godina iz izbora u izbore postizao sve bolje rezultate, da bi na posljednjim izborima osvojio 100.000 glasova. Želim da se ovaj trend nastavi - naveo je Pavić u saopštenju.

Ubrzo je ostavku podnio i njegov zamjenik i sekretar Dragutin Rodić, navodeći da se 20 godina bavio operativnim radom i politikom koja je DNS-u omogućila neprekidano povećanje broja članova i izbornih rezultata.

- Danas to više nije ta politika. Na sceni je borba za primat u stranci, i to na način kako se to u DNS-u nikada nije dešavalo...Kada je DNS postigao najbolji rezultat tada je počeo sunovrat stranke - rekao je Rodić.

A u njemu je bez funkcije ostao i ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, blizak saradnik Marka Pavića.

Predsjednik Vlade, Radovan Višković, izjavio je da je o inicijativi za smjenu Trninića tražio mišljenje predsjednice Srpske i predsjednika Narodne skupštine. Tek kada ga dobije, Trninić će biti razriješen.

- To je stav politike DNS-a, nije moj lični stav. Moram biti iskren i reći da sam u proteklih godinu dana bio zadovoljan radom ministra Trninića, ali ne mogu da se miješam u političke odluke druge stranke. Ako su oni donijeli odluku da zamijene svog ministra, to je njihovo pravo - naglasio je Višković.

Hoće li se na isti način tražiti i smjena ministarke uprave i lokalne samouprave Lejle Rešić i ko bi mogao da popuni poziciju DNS-a umjesto Neđe Trninića, moglo bi se znati već večeras, nakon zasjedanja Predsjedništva stranke.

- Ono što se govorilo danas o imenu, to bi vjerovatno bio Đorđe Popović, potpredsjednik DNS-a - istakao je Darko Banjac, potpredsjednik Demokratskog narodnog saveza.

Čim je u medijima osvanula ostavka Marka Pavića, počele su i spekulacije o njegovom nasljedniku. Prema njima, Darko Banjac mogao bi da bude prvi čovjek DNS-a.

- Naš cilj je da se dogovorimo na Predsjedništvu, jer stranka ne može biti bez rukovodstva. Ko će to biti, to nije bitno, bitno je samo da ostanemo jedinstveni i da budemo jedan tim - dodao je Banjac.

Demokratski narodni savez na političku scenu Republike Srpske ušao je 2000. godine.

Opšti izbori 2018. godine, za ovi stranku značili su dva ministarska mjesta, osam poslaničkih mandata i predsjednika Narodne skupštine. Na lokalnim izborima 2016. godine dobili su načelnike u pet lokalnih zajednica.