latinica  ћирилица
25/12/2019 |  10:04 ⇒ 11:58 | Autor: RTRS

Šekovići: Nove industrijske zone za razvoj privrede i zapošljavanje

Okosnicu razvoja privrede opštine Šekovići čini drvna industrija, koja zapošljava više od polovine od ukupnog broja radnika. Ova izrazito nerazvijena opština planira izgradnju nove industrijske zone u selu Tišča koja bi, uz unapređenje infrastrukture, trebalo da podstakne privredni rast.

U drvnoj industriji u Šekovićima radi oko 350 zaposlenih, a dvije najznačajnije fabrike u ovoj oblasti su izvozno orijentisane. Fabrika za obradu drveta proizvodi masivni namještaj, komode, krevete, stolove i stolice.

- Mi cjelokupnu proizvodnju izvozimo na zapadno tržište, Njemačka i Austrija uglavnom, nešto malo Švajcarska. Ove godine ćemo napraviti realizaciju preko pet miliona maraka - izjavio je direktor Fabrike za obradu drveta Željko Lazić.

Pelet je sve traženiji kako na domaćem, tako i na stranom tržištu, pa su se u preduzeću "Milić pelet" opredijelili za proizvodnju ovog goriva. I oni svoje proizvode najvećim dijelom izvoze u zapadnu Evropu.
 
- Ekološki čisto gorivo, za razliku od nekih drugih vidova grijanja, tako da je baš velika potražnja za peletom, s tim što ga ne može svako izvoziti jer postoje određeni standardi i kvaliteti koji se moraju ispoštovati da bi se taj proizvod mogao plasirati na zapadnoevropsko tržište. Mi posjedujemo te standarde i sertifikate - izjavio je šef proizvodnje "Milić pelet" Sretko Gužvić.

Iako je budžet Šekovića od 4.650.000 maraka za 30 odsto veći od prošlogodišnjeg, i dalje je ovo izrazito nerazvijena opština. Planiraju da novim industrijskim zonama, uz olakšice za investitore, podstaknu razvoj privrede i novo zapošljavanje. Već imaju zainteresovane investitore iz Mađarske.

- Određen je lokalitet koji po svemu infrastrukturno zadovoljava u mjesnoj zajednici Tišča. Čekamo odgovor Vlade Republike Srpske jer to zemljište se vodi na Šume Republike Srpske. To je nekada bio jedan ogroman rasadnik, sad je to zaraslo, niko to ne koristi ni za šta - izjavio je načelnik opštine Šekovići Momir Ristić.

U opštinskoj upravi vjeruju i da će uskoro pokrenuti dva veća preduzeća - Fabriku mermera i Fabriku za proizvodnju boja i lakova, koje su godinama napuštene nakon loše privatizacije i dugotrajnih sudskih sporova. Ovih dana, prodajom objekta uspješnom domaćem trgovačkom lancu, okončan je i stečaj robne kuće u centru grada.