latinica  ћирилица
25/12/2019 |  19:37 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Skup "Za Republiku Srpsku" - podrška borcima, policajcima i institucijama

U organizaciji više udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata sutra bi u Banjaluci, u 18.00 časova, trebalo da bude održan skup podrške legitimno izabranim predstavnicima vlasti Republike Srpske.

Policiji su podnijeli zahtjev za održavanje skupa "Za Republiku Srpsku” u parku "Mladen Stojanović".

Prethodno je najavljeno da će u istom parku biti održan i miting opozicije. Okupljanja su zakazana nakon incidenata, na sjednici Narodne skupštine, na kojoj je razmatran Program reformi BiH.

Skup u organizaciji više udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata SNSD podržava i prisustvovaće mu i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, rekao je portparol ove stranke Radovan Kovačević. Ovo okupljanje SNSD doživljava kao podršku svakom vojniku i policajcu koji se borio za stvaranje Republike Srpske.

- Ovaj skup doživljavamo i kao skup podrške institucijama Srpske i zato pozivamo naše članove i građane koji dijele ove stavove da podrže naše borce, policajce i institucije - istakao je Kovačević.

Da će u istom parku u isto vrijeme održati protest, prethodno su najavili poslanici opozicije Јelena Trivić, Nebojša Vukanović i Draško Stanivuković. Zatražili su ostavku ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, kojeg smatraju najvećim krivcem za incident u skupštini.

Suprotno njima, Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH podržava ministra Lukača. On je za njih sinonim hrabrosti Otadžbinskog rata i, kako kažu, jedna od meta nedopustivog ponašanja poslanika Stanivukovića.

- Onemogućiti rad ministara, predsjednika Vlade, srpskog člana Predsjedništva BiH, dobacivati, unosisti im se u lice...Ovo ne zaslužuju ni Narodna skupština ni bilo koja druga isntitucija - rekao je predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

Podršku ministru Lukaču dao je i Savez srpskih udruženja "Zavičaj" koji djeluje u federalnim opštinama Krajine sa većinskim srpskim stanovništvom.

Odlikovanog ratnog komandanta podržava i potpredsjednik Organizacije starješina VRS i dekan fakulteta za bezbjednost Slobodan Župljanin. Neshvatljivo mu je što skupštinsko rukovodstvo nije prekinulo sjednicu već nakon prvih ispada i tako osujetilo incidente. Primijetio je, kaže, nekoliko bezbjednosnih propusta i prije nego što je Stanivuković Lukaču prišao sa zastavicama NATO.

- To ne samo da je svjesna provokacija i drskost, nego je i po svim bezbjednosnim standardima opasnost ispoljena prema jednom ili više lice. Pretpostavimo da držač te zastavice nije bio klasičan plastični štap i da je mogao sadržavati opasnu materiju bilo fizičkog ili hemijskog sastava - rekao je Župljanin.

To što ga i vladajući i opozicija smatraju odgovornim za nesvakidašnje događaje na sjednici dokaz je jednakog odnosa prema svima, kaže predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović. Žali zbog nemilih scena, ali naglašava da ih je skupštinsko rukovodstvo pokušalo izbjeći molbama, opomenama i udaljivanjima iz sale. Tvrdi da prilazak Stanivukovića Lukaču i posljedično odgurivanje, skupštinsko rukovodstvo nije moglo da spriječi.

- Obezbjeđenje ne može da ulazi u salu bez poziva. Sve se dešavalo u nekoliko sekundi, nije ni bilo vremena da se reaguje na drugi način. Potpredsjednica je tada dala pauzu i tad su se strasti smirile - istakao je Čubrilović.

I potpredsjednik parlamenta Milan Petković ističe da je rukovodstvo ove institucije bilo trpeljivo kako bi potvrdilo visok nivo parlamentarizma. Žalosno je, kaže, što su tu tolerantnost zloupotrijebili neodgovorni poslanici.

Podsjetimo, poslanici opozicije su ometali rad skupštine jer su, između ostalog, smatrali da dokument koji je razmatran na sjednici nije podudaran onom koji je poslan u Brisel. Klub SDS-a je i zvanično zatražio da im rukovodstvo Narodne skupštine dostavi tekst uručen u centralu NATO-a.

Povezane vijesti:

Vukotić: Pokazati jedinstvo o ključnim pitanjima za Srpsku