latinica  ћирилица
27/12/2019 |  11:24 ⇒ 13:36 | Autor: RTRS

Burna noć u Crnoj Gori: Sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ipak usvojen (FOTO)

Incidenti u Podgorici na zasjednju cronogorskog parlamenta.

Policija je uhapsila 22 osobe, uključujući i 18 poslanika Demokratskog fronta, nedugo nakon što su odbačeni svi amandmani te stranke na sporni zakon o slobodi vjeroispovijesti, za koji Srpska pravoslavna crkva tvrdi da je kreiran kako bi se otela crkvna imovina.

Zakon je usvojen oko pola tri ujutro, ali bez prisustva poslanika opozicije. Poslanici DF-a pušteni su na slobodu osim Mandića, Kneževića i Zogovića.

Incident u Skupštini Crne Gore (Foto: www.in4s.net)

Spornim zakonom je predviđeno da su državna svojina vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje nema dokaza o pravu svojine vjerskih zajednica. Mitropolija crnogorsko primorska kaže da je zakon diskriminatorski i neustavan.

- Na taj način su jasno potvrđene sumnje naše Crkve da se ovaj Zakon, prije i iznad svega, donosi, ne da bi se obezbjedila sloboda vjere već da bi se pristupilo otimačini imovine Pravoslavne Crkve. Zahvaljujući ovome, pravoslavni vjernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji - navodi se u saopštenju Mitropolije.

Protesti - Podgorica (foto: atvbl.com)

Predsjednik skupštinskog Odobra za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je rekao da ono što režim Mila Đukanovića radi je nastavak politike koja svađa građane Crne Gore.

- Zakon o slobodi vjeroispovesti ne sluti na dobro - ističe Drecun.

Da bi moglo doći do incidenata dalo se zaključiti po tenzijama koje su juče vladale u Podgorici. Sve centralne ulice su bile zatvorene, prilazak Parlamentu nije bio dozvoljen kao ni protesti, međutim, narod se i pored toga okupio i u Podgorici ali i u drugim crnogorskim gradovima.

Sveštenici na barikadi u Podgorici (Foto: Podgorica danas)

Crnogorska policija je tokom protesta brutalno pretukla Njegovo preostveštenstvo episkopa dioklijskog Metodija, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske. Povrijeđena su i dva vjernika, koji su pokušavali da ga zaštite. Do kulminacije u Parlamentu je došlo kada su odbjena sva tri amandmana opozicije. U skupštinsu salu ubačena je dimna bomba.

- 20.000 ljudi ti je na ulici, nemoj da se praviš da ne znaš. Crna Gora ti je blokirana. Ovo ne može silom da se riješi Ivane. Ma ne možeš da riješiš silom Ivane - rekao je poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

Sila je ubrzo upotrijebljena, 18 poslanika Demokratske fronte je uhapšeno, a Parlament je nastavio rad i usvojio sporni zakon. Premijer Duško Marković, osudio je ponašanje poslanika DF-a i poručio da "ne očekuje radikalizaciju situacije" u zemlji.

- Osuđujem ovaj čin, on je neprimjeren i neodgovoran prema drugim poslanicima i neodgovoran prema građanima Crne Gore, ali vjerujem da će ovo biti dobro iskustvo za sve i da se ovo više nikada neće ponoviti - dodao je Marković.

Episkop dizeldorfski i cijele Njemačke Grigorije izjavio je Srni da je uvjeren da srpski narod u Crnoj Gori vrlo dobro zna šta je Crkva, na kakvim je temeljima izrasla, čija je i kako se za nju i njena dobra treba boriti.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da crnogorska vlast usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti pokušava da sprovede identitetski genocid nad Srbima u Crnoj Gori i da zatre ostatke srpskog naroda, zbog čega Srbija treba da zatraži sjedinicu Savjeta bezbjednosti UN.

Povezane vijesti:

Usvojen zakon o slobodi vjeroispovijesti; Uhapšeni poslanici DF-a (FOTO)

Blokade puteva širom Crne Gore: Narod pjeva "Oj, Kosovo, Kosovo" (VIDEO)