latinica  ћирилица
27/12/2019 |  11:47 ⇒ 15:32 | Autor: RTRS

Cvijanović: Tolerancija - ključ za opstanak svih (FOTO)

U Palati Republike počeli su prijemi povodom 9. januara Dana Republike Srpske. Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, na tradicionalnom prijemu ugostiće predstavnike institucija Srpske, boraca, stvaraoca Srpske i vjerskih zajednica.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović, sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i premijerom Radovanom Viškovićem najprije je dočekala predstavnike vjerskih zajednica. Sastanku su prisustvovali mitropolit dabrobosanski Hrizostom, vladika banjalučki Јefrem, banjalučki biskup Franjo Komarica i banjalučki muftija Nusret Abdibegović.

Prijemu je prisustvovao i v.d. direktora Sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Cvijanovićeva je istakla da postoji dobra saradnja republičkih institucija sa vjerskim zajednicama, da je u Srpskoj stvoren ambijent za nesmetan rad i djelovanje svih konfesija, te da su tolerancija, razumijevanje i poštovanje ključ za opstanak svih naroda na ovom prostoru.

Ocijenila je da su vjerske slobode veoma značajne za svako demokratsko društvo u kojem sve vjerske zajednice imaju ravnopravan tretman.

Prijem kod predsjednice (Foto: RTRS)

Na svečani prijem stigle su i delegacije NSRS i Vijeća naroda, Vlade Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim organima BiH, Ustavnog suda Srpske, pravosudnih organa Srpske, MUP-a Srpske, Ministarstva odbrane u Savjetu ministara iz reda srpskog naroda.

U Palati su i delegacije Akademije nauka i umjetnosti, borci i predstavnici Asocijacije "Stvaraoci Republikje Srpske.

Govoreći o proslavi Dana Republike, predsjednica Cvijanović, ranije je izjavila da je ponosna što su institucije Srpske stabilne. Naglasila je da će obilježavanje 9. januara ostati jedan od prioritera, i da se taj datum s ponosom treba obilježavati.

Najavila je da program obilježavanja počinje danas, svečanim prijemima koji će biti nastavljeni i sutra. Niz aktivnosti biće održane i 8.januara. Na 28 rođendan - 9. januara biće održana Svečana akademija i Svečani defile.

STVOREN AMBIЈENT ZA NESMETAN RAD I DЈELOVANjE SVIH KONFESIЈA

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanovića istakla je na prijemu za predstavnike vjerskih zajednica povodom 9. januara - Dana Republike, da je u Republici Srpskoj stvoren ambijent za nesmetan rad i djelovanje svih konfesija i da je saradnja republičkih institucija sa svim vjerskim zajednicama dobra.

Na prijemu je ocijenjeno da su vjerske slobode veoma važne za svako demokratsko društvo, u kojem sve vjerske zajednice imaju ravnopravan tretman, te da su tolerancija, razumijevanje i poštovanje ključ za opstanak svih naroda na ovom prostoru, saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Prijem u Palati Republike upriličen je za mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, episkopa banjalučkog Јefrema, episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija, episkopa zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, muftiju banjalučkog Nusreta Abdibegovića i biskupa banjalučkog Franju Komaricu.

Prijemu su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.