latinica  ћирилица
30/12/2019 |  14:46 ⇒ 14:47 | Autor: SRNA

Radončić: Nova strategija za borbu protiv migrantske krize

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić izjavio je da će kao ministar bezbjednosti u Savjetu ministara napraviti novu strategiju u kojoj će se BiH od migranske krize braniti na granici, a ne "na Baščaršiji".
Fahrudin Radončić - Foto: RTRS
Fahrudin RadončićFoto: RTRS

On je ponovio da je migrantska kriza globalni problem, da je u BiH najveći broj migranata iz Pakistana, te da BiH treba učiniti sve na najhumaniji način da obeshrabri migrante da dolaze u zemlju.

- U Ministarstvo bezbjednosti se mora vratiti dijalog. Do sada se igralo ko će kome vratiti te ljude - rekao je Radončić na novogodišnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Najvećim uspjehom u ovoj godini Radončić smatra usvajanje Programa reformi BiH, te dodaje da treba cijeniti ono što je postignuto u Predsjedništvu BiH, a odnosi se na ovaj dokument.

- Najvećim uspjehom smatram usvajanje Programa reformi. To je dokument koji je otvorio nastavak puta BiH ka evroatlantskim integracijama. Mogu reći da NATO put za nas nema alternativu - rekao je lider SBB-a.

Prema njegovim riječima, treba pohvaliti sva tri člana Predsjedništva, jer je usvajanje ovog dokumenta omogućilo stabilizaciju prilika u BiH.

On je rekao da SBB neće više praviti greške pa da na prava mjesta postavlja pogrešne ljude, odnosno da će neki ljudi morati otići sa funkcija.

Radončić smatra da će na ključne pozicije morati doći sposobniji i mlađi ljudi, te najavljuje da će se koncentrisati na kadrovsku politiku u stranci.