latinica  ћирилица
30/12/2019 |  16:51 ⇒ 17:42 | Autor: SRNA

Pašalić: Više sredstava za ulaganja u kapitalne investicije

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da resorno ministarstvo u idućoj godini planira da usmjeri više sredstava u kapitalne investicije u Srpskoj.

Pašalić je nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske o nacrtu pravilnika o podsticajima za 2020. godinu istakao da je najveća promjena koju donosi ovaj dokument usmjeravanje više sredstava prema kapitalnim investicijama.

- Najvažnije promjene koji donosi ovaj dokument odnose se na područja koja imaju otežane uslove za razvoj poljoprivrede, nova mjera za veterinare i opremanje njihovih veterinarskih organizacija i laboratorija - rekao je Pašalić novinarima.

On je napomenuo da je predviđen blagi rast agrarnog budžeta sa 71 milion KM u ovoj godini na 75 miliona KM u idućoj godini.

Pašalić je izrazio očekivanje da će u januaru iduće godine biti donesen osnovni pravilnik o podsticajima, kao i pravilnik o kapitalnim investicijama, istakavši da će resorno ministarstvi raditi i na donošenju zakona o podsticajima.

Predsjedsnik Saveza udruženja poljiprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je novinarima da predviđena sredstva u agrarnom budžetu Srpske za iduću godinu neće biti dovoljna, ukoliko se ne uvede sistemska zaštita domaće proizvodnje.

On je naveo da je tim povodom Savez uputio poziv za sastanak novom sazivu Savjeta ministara, odnosno ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staši Košarcu.

- Mora se povećati nivo podsticaja za proizvodwu priplodnog materijala u svim sektorima proizvodnje jer se moramo bazirati na vlastitim genetskim resursima, na proizvodnji kvalitetnog priplodnog materijala odgojenom u našim agro-klimatskim uslovima koji će biti podložan manjim problemima nego uvozni materijal - rekao je Marinković.

Predstavnik proizvođača junadi i ratara u Republici Srpskoj Goran Mitrović rekao je novinarima da izrada pravilnika o podsticajima ide u dobrom smjeru i da se donosi na vrijeme.

- Kada je riječ o tovu junadi, mislim da su podsticaji ostali na prošlogodišnjem nivou, iako bismo željeli da su limiti veći. U ratarstvu je napravljeno dosta iskoraka u smislu kvaliteta i količine podsticaja - istakao je Mitrović.

On je izrazio očekivanje da će izborom novog Savjeta ministara doći do takozvane "sezonske carine" i zaštite domaće proizvodnje, jer je po Ustavu dužnost Republike Srpske i BiH da domaće proizvođače stavi u istu status kao i strane koji prodaju poljoprivredne proizvode na tržištu BiH bez carine.