latinica  ћирилица
31/12/2019 |  11:02 ⇒ 11:03 | Autor: SRNA

Od 1. januara sprovođenje ankete o potrošnji domaćinstava

Republički zavod za statistiku, u saradnji sa Agencijom za statistiku BiH i Federalnim zavodom za statistiku, od 1. januara će sprovoditi petu anketu o potrošnji domaćinstava.
Zavod za statistiku Republike Srpske - Foto: RTRS
Zavod za statistiku Republike SrpskeFoto: RTRS

U Republici Srpskoj biće anketirano oko 3.500 domaćinstava i na terenu će biti angažovano 26 akreditovanih anketara, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Anketa o potrošnji domaćinstava koristi se kao izvor podataka za mjerenje životnog standarda, siromaštva i osnovnih indikatora socijalne uključenosti.
Ovom anketom prikupljaju se podaci o potrošnji domaćinstava, prihodima i rashodima, odnosno podaci o osnovnim elementima lične potrošnje.

Osim toga, prikupljaju se i podaci o nekim važnijim pokazateljima životnog standarda kao što su uslovi stanovanja, snabdjevenost trajnim potrošnim dobrima, način zagrijavanja stana, putovanja, kao i osnovni podaci o demografskim, ekonomskim i socijalnim karakteristikama domaćinstava.

U anketi se primjenjuje metod vođenja dnevnika i metod intervjua na bazi upitnika.

Podaci se prikupljaju kontinuirano 12 mjeseci putem četiri upitnika.

To su Dnevnik nabavki /HBS/1/ koji domaćinstva koriste da svakodnevno u periodu od 14 dana upisuju količinu i vrijednost kupljenih proizvoda, kao što su hrana, piće i duvan, ali i ostalih proizvoda i usluga koja domaćinstvo obično koristi kao što su troškovi za prevoz, lična higijena, knjige, novine i drugo.

Zatim Dnevnik o potrošnji iz vlastite proizvodnje /HBS/1A/ u koji domaćinstvo svakodnevno u periodu od 14 dana upisuje utrošene/konzumirane količine i procijenjene vrijednosti proizvoda koje je samo proizvelo.

Među upitnicima je i Završni intervju /HBS/2/ kojim se prikupljaju podaci o članovima domaćinstva, o izdacima domaćinstva za stanovanje, nabavku trajnih potrošnih dobara i neprehrambenih proizvoda, namještaja, usluga, odjeće i obuće, zdravlje, transport i telekomunikacije, slobodno vrijeme i rekreacija, kultura i obrazovanje, kao i podaci o prihodima i investicijama domaćinstva.

Četvrti upitnik je Zdravstvo i socijalna uključenost /MS-1/ i njime se prikupljaju podaci o zdravstvenom stanju i uslugama, zadovoljstvu životom, materijalnoj uskraćenosti i pitanja o djeci. Ovaj upitnik je baziran na pitanjima iz EU-SILC ankete.

Prikupljeni podaci za domaćinstva su povjerljivi i biće korišteni isključivo za statističke i naučne analize, u skladu sa Zakonom o statistici Republike Srpske.