latinica  ћирилица
31/12/2019 |  16:05 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Savčić: Optužnica izmišljena, nastavljam borbu za istinu i pravdu

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske Milomira Savčića. Tereti ga, da je kao komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske učestvoavao u pomaganju u zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici.

Savčić je izjavio za našu televiziju da je optužnica lažna i da se događaj za koji se tereti nije dogodio.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić kategoričan je da je u optužnici Tužilaštva BiH sve izmišljeno. Ističe da je optužen za događaj koji se nije desio i da se optužuju nevini ljudi.

- 13.jula 1992. godine, u našu kuću, u reonu Nove kasabe, bilo je 12 ljudi vojne policije. Taj objekat je napadnut i braneći se zarobili smo veći broj pripadnikma 28 divizije. Mi smo ih popisali i po naređenju Glavnog štaba predali ih drugoj jedinici u Bratuncu. Ako tu ima djela krivičnog, apsolutno sam spreman da odgovaram - tvrdi Milomir Savčić.

Savčić ističe da je ova optužba vrlo opasna jer nije zasnovana na činjenicama. Navodi da je Sekretarijat haškog tribunala odavno u jednom dokumentu, koji posjeduje, naveo da 65. zaštitni motorizovani puk, kojim je komandovao, nije počinio ni jedan ratni zločin.

- Profesionalni haški istražioci, moram im odati priznanje, su utvrdili da moja jedinica nema nikakve veze niti su šta učinili, a da ima veze sa povredom međunarodnog ratnog prava ili konevancija o zaštiti ratnih zarobljenika. Mi smo tim ljudima obezbjedili medicinsku zaštitu, vodu i hranu - naglašava Savčić.

Podizanjem optužnice protiv Savčića ogorčeni su u Boračkoj organitaciji. Predsjednik Predsjedništva BORS-a Goran Rogić kaže da je ova optužnica dio strategije čiji je cilj da od časne organizacije boraca bude, kako kaže, napravljena zločinačka.

- Danas je podignuta optužnica protiv časnog predsjednika BORS-a, generala Savčića, a prije desetak dana protiv prethodnog predsjednika Pantelije Ćurguza. Ništa tu nije slučajno i svakome od nas je jasno koji je krajnji cilj. Očito je to dio strategije da od časne organizacije boraca naprave zločinačku organizaciju - napominje Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva BORS-a.

Podrška generalu Savčiću stiže iz Udruženja žena žrtava rata i Saveza logoraša Republike Srpske. Iz Saveza logoraša navode, da je optužnica protiv Savčića udar na Boračku organizaciju Republike Srpske.

- To je ta ironija i naša stvarnost i svako ko je branio srpski narod je okrivljen. S druge strane, imamo okorjele zlikovce koji su na slobodi i oni su narodni heroji - kaže Anđelko Nosović, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske.

Gotovo identično priča i Božica Živković Railić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata.

- General Savčić je samo jedan od mučenika koji je u nizu tih protiv kojih se donose lažne optužnice i presude u dvostrukim aršinima - naglasila je Božica Živković Railić.

I Organizacija starješina Vojske Republike Srpske najoštrije je osudila podizanje optužnice protiv Savčića.
Starješine smatraju neprimjerenim ponašanje Tužilaštva i Suda BiH, koji izlazi iz okvira pravde i podižu optužnice, hapse i sude pripadnicima srpskog naroda, a samo sporadično pojedincima iz bošnjačkog naroda.

Povezane vijesti:

Dodik: Optužnica protiv Savčića - potvrda da je pravda za Srbe nedostižna