latinica  ћирилица
01/01/2020 |  15:43 ⇒ 02/01/2020 | 13:23 | Autor: SRNA

"Nastavak organizovane hajke protiv srpskih boraca"

Udruženje gardista 1. gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ navodi da podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv jednog od najčasnijih oficira VRS - generala Milomira Savčića predstavlja nastavak organizovane hajke protiv srpskih boraca koji su branili svoj narod i vjekovna ognjišta.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA

- S obzirom na nedavno podizanje optužnice protiv Savčićevog prethodnika na mjestu predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Pantelije Ćurguza, kao i niz već nepravedno donesenih presuda protiv srpskih boraca koji danas služe kazne u BiH i cijelom svijetu, smatramo da je ovo samo nastavak organizovane hajke i protiv VRS koju žele da prikažu kao zločinačku organizaciju - navodi se u saopštenju.

Gardisti smatraju da je neprimjereno ponašanje, kako navode, takozvanog Tužilaštva i Suda BiH, koji izlaze iz okvira pravde i podižu optužnice, hapse i presuđuju sve koji su branili srpski narod, a samo sporadično pripadnike ostalih naroda.

- Svjedoci smo da se danas slave kao heroji ratni zločinci iz reda ostalih naroda uprkos mnogobrojnim dokazima o sistematskom progonu, zlostavljanju i ubijanju na desetine hiljada pripadnika srpskog naroda. Podizanje ove optužnice pred sami doček Nove godine pokazuje da je ona zasnovana na lažnim dokazima i da je želja da se sakrije od očiju javnosti - navdi se u saopštenju.

Udrženje poziva sve narodne poslanike, izvršnu i zakonodavnu vlast da počnu odlučnije štititi vitalnih interesa srpskog naroda.

- Јer, naš neprijatelj svoje orkestrirane napade djelimično zasniva i na našoj neslozi - napominju iz Udruženja gardista 1. gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Ovo udruženje pruža punu podršku svim nepravedno optuženim i presuđenim borcima VRS, kao i generalu Savčiću, koji je u najtežim vremenima stao na čelo naše bratske jedinice, 65. Zaštitnog motorizovanog puka VRS, i u skladu sa Ženevskom konvencijom na častan način branio svoj narod.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Savčića zbog, kako je navedeno, "pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici".