latinica  ћирилица
05/01/2020 |  19:18 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Srpska će uz Srbiju podržati zahtjeve Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori

Republika Srpska podržaće nastojanje Srbije da pomogne Srbima u Crnoj Gori, istrajnim da očuvaju nacionalni i vjerski identitet.

Izjavio je ovo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, i podržao narod koji se u Crnoj Gori okuplja pod simbolima Srpske pravoslavne crkve. Dodik je u intervjuu za Srnu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića optužio da je prešao sve granice u antisrpskom djelovanju.

Dodik je saglasan sa izjavom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je Srbima u Crnoj Gori potrebna pomoć znatno veća od dosadašnje. Žao mu je, kaže, što je Vučić spriječen u iskrenoj namjeri da Badnji dan provede sa sunarodnicima u Crnoj Gori i pokaže da ih podržava u odbrani identiteta određenog pripadnošću Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Dodik poručuje da je srpski narod potpuno saglasan o najvažnijim pitanjima.

- I mi iz Republike Srpske pridružićemo se naporima Srbije i njenog rukovodstva da pomognemo u kapacitetu u kojem možemo. To podrazumijeva da se podrže zahtjevi naše Crkve, Sinoda, naše Crkve u Crnoj Gori kako bi došla do toga da se dođe do revizije da se očuva imovina - naveo je Dodik.

Za srpskog člana Predsjedništva BiH nedopustivo je što se Podgorica, kako kaže, u satanizaciji Srba ne libi da u pomoć pozove i NATO. Podsjeća da je vlast Mila Đukanovića već ponižavala Srbe priznanjem takozvanog Kosova, slanjem oficira u Knin na proslavu “Oluje“ kojom su etnički očišćeni Srbi iz Hrvatske i uskraćivanjem prava na jezik i posao u javnim preduzećima Srbima kojih je u Crnoj Gori 28 odsto.

- Ovo se ne oprašta. Ovakav atak koji je izvršio Đukanović i njegova vlast se ne oprašta. Srpski narod nema ni potrebu niti može da oprosti ovakvo ponašanje. Biti dobronamjeran prema njima očigledno je greška - smatra Dodik.

Đukanović treba da zna da će na pokušaj otimanja crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve reagovati Srbi ma gdje živjeli, kaže Dodik i ističe da će Republika Srpska snažno pomoći pripadnicima srpske nacije, poštujući realnost da je Crna Gora nezavisna država.
Naglašava i da je pokušaj stvaranja razjedinjenih, takozvanih bosanskih, hrvatskih, kosovskih, pa najzad i crnogorskih Srba dio antisrpske strategije koja će biti osujećena.

- To što Đukanović omalovažava Srbe se može razumjeti iz njegove potrebe nedovršenog identiteta koji on pokušava da izgradi ili dopuni satanizacijom Srba, preuzimajući srpske osnovne vrijednosti. On to ne može da uradi ni kod Muslimana, ni Šiptara, ni Hrvata - istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Srpska pravoslavna crkva preživjela i tursku okupaciju i ustaške strahote, pa će kaže, prevazići i iskušenja kojima je izložena u Crnoj Gori. Vlast te države upozorava da je posegla za udarom na instituciju na koju nije smjela atakovati čak ni desničarska Vlada Hrvatske. Hrvatska je, kaže Dodik, u toku rata rušila srpske crkve, ali je Srpska pravoslavna crkva tamo i danas živa pod tim imenom i službe obavlja u svojim hramovima.

Povezane vijesti:

Dodik podržao nastojanja Vučića da pomogne srpski narod u Crnoj Gori