latinica  ћирилица
07/01/2020 |  08:13 ⇒ 08:33 | Autor: TANЈUG

Američka vojska se ne povlači iz Iraka?

Američki ministar odbrane Mark Esper demantovao je da su SAD donijele odluku o povlačenju trupa iz Iraka.

Svjetske agencije su ranije u ponedjeljak objavile da su SAD pismu poručile da pripremaju odlazak iz te zemlje. Američka vojska u tom pismu je najavljivala repozicioniranje snaga u sljedećim danima i nedjeljama. Autentičnost pisma Rojtersu je potvrdio i irački vojni izvor.

Mark Esper oglasio se nakon što je nešto ranije komandant Generalštaba general Mark Mili objasnio da je pismo o povlačenju, koje je procurilo u javnost, loše prevedeni nacrt dokumenta, čiji je clj bio samo da podvuče pojedinačno kretanje snaga, javljaju agencije.

Esper je istakao da se SAD ne povlače iz Iraka i da ne zna ništa o pismu u kojem je iračkim zvaničnicima najavljen odlazak američkih trupa iz te zemlje.

On je, međutim, rekao da će biti određenog prestrojavanja američkih snaga, ali i da SAD ostaju posvećene misiji da poraze Islamsku državu u Iraku i cijelom regionu.

Rojters je prethodno javio da je američka vojska obavijestila pismom iračke vlasti da će se u narednih nekoliko dana i nedjelja povući iz te zemlje i da će prerasporediti svoje snage.

- Snage koalicije će biti premještene na molbu Vlade i parlamenta Iraka u okviru priprema za naredni korak. Iz poštovanja prema suverenitetu Iraka snage koalicije će biti premještene narednih dana i nedjelja... Snage koalicije će preduzeti sve mjere kako se ne bi dizala buka. Zato će povlačenje biti izvedeno u noćnim satima - navodi se u ranije objavljenom pismu.

U pismu, u koje je Rojters imao uvid, navodi se da će koalicione snage za evakuaciju koristiti helikoptere. Agencija dodaje da je tokom večeri nad Bagdadom letjelo nekoliko helikoptera, ali da se ne zna da li to ima veze sa novim razvojem događaja.

Јedan američki i jedan irački vojni zvaničnik su za AFP potvrdili autentičnost tog pisma koje je potpisao general Vilijam H. Sili, zapovjednik američkih vojnih operacija u Iraku.

- Poštujemo vašu suverenu odluku kojom naređujete naš odlazak - piše u pismu.