latinica  ћирилица
08/01/2020 |  19:53 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

"Šetnjom za Republiku Srpsku" mladi SNSD-a obilježili Dan Republike (FOTO)

"Šetnjom za Republiku Srpsku", širom Republike, Deveti januar obilježili su i Mladi Socijaldemokrati. Građanima su dijelili promotivne materijale sa obilježjima Republike Srpske i pozvali ih da proslave Dan Republike. U Doboju su razvili najveću zastavu Srpske.
Zastava i bedževi Republike Srpske - Foto: RTRS
Zastava i bedževi Republike SrpskeFoto: RTRS

Dok postoji Srpska, 9. januar biće obilježavan kao njen rođendan – poruka je mladih najveće stranke, koju su poslali iz Banjaluke, uz podršku predsjednice i premijera.

Bedževe u bojama zastave Srpske potpredsjednicima SNSD-a Željki Cvijanović i Radovanu Viškoviću, te drugim visokim zvaničnicima ove stranke, gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću i ministru Draganu Lukaču.

Predsjednik Gradskog odbora mladih SNSD-a Banjaluka Aleksandar Burzaković rekao je da mladi ove stranke u cijeloj Srpskoj danas organizuju ulične akcije u okviru koje dijele bedževe u bojama zastave Republike Srpske.

- Veoma je važno da obilježimo 9. januar i da pokažemo važnost tog datuma za sve nas. Organizacija mladih SNSD-a u Banjaluci pokrenuće inicijativu da jedan od većih objekata institucija koji bude građen u Banjaluci nosi naziv 9. januar, za šta smo dobili podršku gradonačelnika Banjaluke i republičkih vlasti - rekao je Burzaković.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je istakao da je 9. januar - Dan Republike Srpske istorijska činjenica bez obzira na pokušaje osporavanja, koji su, kako je rekao, političke prirode.

- Takva činjenica se ne može izbrisati iz istorije, slagali se sa njom ili ne, i dok postoji Republika Srpska 9. januar će biti obilježavan kao dan njenog proglašenja. Dvadeset osam godina je duži period od trajanja bivše Kraljevine Јugoslavije. Vjerujem da ćemo trajati i da ćemo obilježavati 9. januar - Dan Republike Srpske - rekao je Radojičić novinarima.

Doboj: Mladi pronijeli zastavu Republike Srpske (Foto: Srna)

Mladi socijaldemokrati u Doboju danas su, povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike, pronijeli zastavu Republike Srpske dugu 28 metara dobojskom ulicom Svetog Save, u prisustvu nekoliko stotina građana.

- Slavimo Dan Republike pod sloganom "Republika Srpska za sva vremena", a Doboj je pokazao ljubav, jedinstvo i patriotizam - izjavio je potpredsjednik Republičke organizacije MSD Vedran Skokić.

On je poručio da treba voljeti svoje, a poštovati tuđe.

Zamjenik predsjednika dobojskog SNSD Danijel Јošić kaže da zastava simbolizuje 28 godina postojanja Srpske.

U današnjoj šetnji simbolično nazvanoj "Šetnja za Republiku Srpsku" učestvovao je i predsjednik dobojskog SNSD Obren Petrović, gradonačelnik Doboja Boris Јerinić, predsjednik Skupštine grada Sanja Vulić, lokalni odbornici.

Uz podjelu bedževa u bojama zastave, u Bijeljini je položen i vijenac na Spomenik neznanom junaku, a građanima upućena čestitka.

Nedeljko Ćorić, predsjednik GO SNSD-a Bijeljina istakao je da Dan Republike Srpske treba da uđe u kuću, svako domaćinstvo i srce svakog čovjeka.

- Iako smo mi politička partija, ovo nije politički događaj. Svi naši sugrađani i građani Republike Srpske doživljavaju i obilježavaju ovaj dan - rekao je Goran Јanjić, predsjednik MSD-a u Bijeljini .

Istom aktivnošću Dan Republike obilježen je i u Laktašima. Širom Srpske, podijeljeno je oko 12 hiljada bedževa.