latinica  ћирилица
08/01/2020 |  20:28 ⇒ 20:42 | Autor: SRNA

Otvorena izložba skulptura Miodraga Živkovića

Izložba skulptura vajara Miodraga Živkovića otvorena je večeras u galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci povodom 9. januara - Dana Republike.
Banjaluka - izložba skulptura Miodraga Živkovića - Foto: SRNA
Banjaluka - izložba skulptura Miodraga ŽivkovićaFoto: SRNA

Živković je nakon otvaranja rekao da mu je ova izložba izuzetno značajna jer je to njegova prva samostalna izložba u nekoj od srpskih zemalja i rezultat je njegovog shvatanja umjetnosti, kulture i istorije.

- Moji spomenici govore o našim stradanjima, o našoj borbi i svemu što je prolazio naš narod. Skulpture sam posvetio raznim istorijskim događajima, a jedan od prvih je spomenik streljanim đacima u Kragujevcu - rekao je Živković novinarima.

On je naveo da je u svom dugogodišnjem iskustvu, radeći spomenike koji sjećaju na žrtve nakon Drugog svjetskog rata i nakon posljednjeg otadžbinskog rata, ustanovio da su ova prva vremena bila teška za cijelu zemlju, a druga za srpski narod.

- Nikada nisam tragao za skulpturom koja će naći mesto u muzejima, nego koja će obeležavati razna istorijska zbivanja i događaje i nalaziti se u prostorima gde ljudi žive i gde mogu da ih vide i razumeju - pojasnio je Živković.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je na otvaranju izložbe da je Živković svjetski poznat umjetnik koji je na specifičan način predstavio važne trenutske srpske istorije.

- Živković svojim skulpturama širi duh patriotizma, ali i ljubavi prema svim ljudima, bili oni u domovini ili u inostranstvu - rekao je Kuzmanović.

On je istakao da Živkovićevo djelo spomenik Bitke na Sutjesci označava epopeju slobode i herojstva, kao i mnoga druga njegova djela.

Otvaranju izložbe prisustvovali su pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Posjetioci će izložbu moći da pogledaju do 8. marta.

Miodrag Živković, rođen 1928. godine u selu Leskovac kod Lazarevca, je srpski vajar i redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Među njegovim najznačajnijim djelima su: spomenik strijeljanim đacima u Kragujevcu /1963/, spomenik Hrabrima u Ostri kod Čačka /1969/, spomenik bitke na Sutjesci, Tjentište /1971/, spomen-kosturnica u Gonarsu, Italija /1973/, Spomen-kompleks na Kadinjači /1979/.