latinica  ћирилица
09/01/2020 |  08:45 ⇒ 10/01/2020 | 07:37 | Autor: RTRS

PREGLED DANA: Srpska proslavila 28. rođendan (FOTO)

Republika Srpska proslavila 28. rođendan, ove godine pod motom "Za sva vremena". Na Trgu Krajine održan svečani defile, a u dvorani Borik svečana akademija. Povodom Svetog Stefana, u hramu Hrista spasitelja, patrijarh srpski Irinej predvodio je svetu arhijerejsku liturgiju. Predsjednica Srpske Željka Cvijanović dodijelila je odlikovanja zaslužnim organizacijama i pojedincima.

19.10 - U Prijedoru prikazana projekcija dokumentarnog filma "Nebo nad Bjelovarom".

17.57 - Pogledajte fotografije koje nam građani šalju.

17.50 - Navijači dobojskog Rukometnog kluba Sloga večeras su u Doboju priredili bakljadu proslavljajući Dan Republike - 9. januar.

Foto: SRNA

16.10Građani Trebinja proslavljaju 28. rođendan Republike Srpske. U svečanom defileu učestvovalo je oko 1.000 automobila i na hiljade Trebinjaca, ali i gostiju iz Crne Gore.Ž

16.00 - Saradnja Republike Srpske i Srbije potvrđena je danas i Sporazumom o saradnji u oblasti digitalne tarnsformacije, potpisanim u Vladi Srpske. Potpisivanju su prisustvovali i premijeri Radovan Višković i Ana Brnabić.

15.51 - Građani širom Srpske obilježavaju Dan Republike. U mnogim gradovima odata je počast poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

Članovi Atletsko-rekreativnog kluba "Modriča" trčali su danas 28 kilometara u čast Dana Republike Srpske i 28 godina od njenog osnivanja.

15.35 - Završena svečana akademija.

15.05 - Kulturno-umjetnički dio programa svečane akademije.

14.50 - Prisutnima na svečanoj akademiji obraća se predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

- Širom Srpske u svim našim opštinama i gradovima proslavljamo rođendan u miru i ponosu. Uz ogromnu ljubav i požrtvovanost svih naših građana imamo Republiku, ali to nije bilo jednostavno ostvariti. Mnogo toga smo uradili sami, ili uz pomoć Srbije. U 2020. godinu ušli smo spremni za nove pobjede, povećanje penzija, plata, zapošljavanja, boljeg standarda života, prosperiteta... - istakla je predsjednica Srpske.

14.41 - Obraćanje predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

- Čestitam vam 28. rođendan naše i vaše Republike Srpske - rekla je Brnabićeva na početku obraćanja.

Ona je istakla da Srbija, kao matica, ima obavezu da vodi računa o srpskom narodu gdje god on živio.

14.30 - Obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Dodik je podsjetio da danas Republika Srpska slavi svoj dan.

- Koliko je samo ljubavi uneseno u ovih 28 godina u Srpsku kako bi ona postala pravi sinonim za slobodu. Stotinama godinama unazad mnoge generacije sanjale su svoju državu, slobodu... Tamo gdje nismo imali svoju državu, doživjeli smo progone i pokolje. Pitam se, kada vidim kroz šta smo sve prošli, kako nas uopšte ima, kako živimo? - rekao je on.

Dodik je poručio da su Srbi oduvijek težili slobodi, te da je Republika Srpska izraz te slobode i neupitan faktor.

- Postali smo činjenica na političkoj karti svijeta. Imamo svoju teritoriju, institucije vlasti, koja se demokratski bira, i imamo narod koji vjeruje tim institucijama - istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da se Srpska mora boriti za vraćanje otetih prava.

14.20 - Biković je rekao da je počastvovan pozivom da učestvuje u obilježavanju Dana Republike i održi svečanu besjedu.

- Neka moje riječi budu riječi mladog čovjeka koji želi da doprinosi srpskoj kulturi. Bez svijesti o srpskoj istoriji ja nemam identitet, ja sam niko - rekao je on.

14.18 - Počela svečana besjeda srpskog glumca Miloša Bikovića.

Foto: RTRS

14.12 - Počela svečana akademija u SD Borik.

Foto: RTRS

13.48 - Sve spremno za svečanu akademiju.

Foto: RTRS

13.40 - Pogledajte još fotografija sa svečanog defilea:

13.30 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović uputio čestitku povodom 9. januara - Dana Republike i poručio da će Srbija uvijek voljeti i podržavati Srpsku.

13.26 - "Despot" i ove godine u centru pažnje.

13.00 - Pratite otvoreni program RTRS-a.

12.54 - Preletom helikoptera i "Maršom na Drinu" završen svečani defile povodom Dana Republike.

12.52 - Prelet helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske.

12.51 - Učesnici policijskog dijela svečanog defilea pjevaju pjesmu "Pukni zoro".

12.43 - Obraćanje predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

- Sve što želimo Srpskoj satkano je u sloganu "Za sva vremena" - istakla je Cvijanovićeva i dodala da je velika ljubav prema Republici Srpskoj nešto što nikada neće nestati.

- Današnji dan je dan našeg okupljanja, dan kada slavimo slobodu - poručila je predsjednica Srpske.

12.40 - Obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Ovo je naš dan, dan koji proslavljamo 28. put - rekao je Dodik.

On je istakao da je Srpska stvarana u miru i odbranjena u ratu i da su danas svi Srbi ponosni na svoju Republiku.

- Nema slobode za srpski narod bez države. Srbi imaju dvije države - Srbiju i Republiku Srpsku - naglasio je Dodik i dodao da su Srbi oduvijek bili slobodarski narod koji je i drugima donosio slobodu.

12.36 - Policijski orkestar MUP-a Srpske izveo je himnu Republike Srpske "Moja Republika" i himnu Srbije "Bože pravde".

 

12.34 -  Postrojavanje učesnika svečanog defilea. Pripadnici ešalona specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srpske pjevaju pjesmu "Јunaci sa Košara".

12.11 - Defile je otvorio prvi ešalon Civilnog sektora koji su činili studenti Republike Srpske koji nose veliku zastavu Srpske. 

12.10 - Ešaloni civilnog sektora i ešaloni MUP-a u svečanom defileu.

12.08 -  Komandir Počasne jedinice MUP-a Srpske Vitomir Petričević predao je raport predsjednici Srpske Željki Cvijanović. Predaja raporta izvršena je uz numeru "Marš narodni heroji", u izvođenju Policijskog orkestra MUP-a Srpsek.

12.00 - U čast predsjednice Republike Srpske postrojena je Počasna jedinica MUP-a Srpske.

11.55 - Na Trgu Krajine počeo je svečani defile povodom Dana Republike Srpske sa skoro od 2.400 učesnika.

11.47 - Učesnici spremni za defile.

11.42 - Pripadnici MUP-a idu na Trg Krajine.

 

11.41 - I najmlađi stanovnici Srpske obilježavaju Dan Republike. Sa nestrpljenjem i zastavama Srpske u rukama, željno iščekuju svečani defile.

I najmlađi obilježavaju Dan Republike (Foto: Јelena Vujičić)

11.38 - Građani se okupljaju na Trgu Krajine.

Foto: RTRS

Veliki broj građana iz svih krajeva Srpske pristiže na Trg na svečani defile.

Foto: RTRS

11.31 - Učesnici svečanog defilea na Trgu Republike. Sve spremno za paradu u 12.00 časova!

11.24 -  Svaki segment obilježavanja Dana Republike pratite u našem otvorenom programu.

11.20 - U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci završena je sveta arhijerejska liturgija koju je služio patrijarh Irinej.

11.13 - Proslavimo zajedno Dan Republike! Šaljite nam fotografije zastava Republike Srpske iz svog mjesta!

Foto: Mira Đurđević

10.37 - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović povodom 9. januara - Dana Republike, odlikovala je zaslužne institucije i pojedince.

10.36 - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem nije dodijeljen samo njemu, već i Srbiji.

10.33 - Oklopna vozila "despot" spremna za svečani defile.

10.26 - Dodijeljena su odlikovanja povodom Dana Republike Srpske.

Milorad Dodik (Foto:Sputnik / Dejan Simić)

09.00 - Patrijarh srpski Irinej u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služi svetu arhijerejsku liturgiju povodom Svetog arhiđakona Stefana.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvuju predsjednica Republike Srpske Željka Cviijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, te predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

Liturgiji, između ostalih, prisustvuju i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja (Foto: RTRS)

Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska, kao odgovor na namjeru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Јugoslavije, te kao reakciju na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH.

Skupština srpskog naroda proglasila je stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i prije početka građanskog rata u BiH.

Prethodno, 9. i 10. novembra 1991. godine održan je referendum Srba u BiH na kome je ogromnom većinom odlučeno da Srbi ostaju u zajedničkoj državi Јugoslaviji.

Muslimanski i hrvatski političari u BiH nisu se obazirali na činjenicu da krše tadašnji ustav i Јugoslavije i SR BiH, i krenuli su u secesiju, koja će biti potvrđena na nelegalnom referendumu krajem februara i početkom marta 1992. godine, bez srpskog učešća.

Republika Srpska je prije i tokom ratnih sukoba bila osnovni zahtjev Srba za bilo kakav dogovor o BiH i prestanku ratnih dejstava.

Velika većina mirovnih planova, sem Vens-Ovenovog, koji je predviđao deset kantona, podrazumijevao je Republiku Srpsku.

Kutiljerov plan podrazumijevao je nezavisnu BiH sa tri nacionalna kantona, Oven-Stoltenbergov plan iz 1993. godine govorio je o tri nacionalne republike, od kojih je jedna Republika Srpska, a Dejtonski sporazum je definitivno ugradio Srpsku kao konstitutivni elemenat u strukturu nove BiH.

Činjenica da su 9. januara 1992. godine Srbi proglasili Republiku Srpsku /Srpsku Republiku BiH prvobitno/ predstavlja veliki problem za sve koji nastoje da je derogiraju i ospore.

Taj datum poništava i obesmišljava sve propagandne priče po kojima je Srpska stvorena u "ratu i krvi" ili etničkim čišćenjem, kao što to tvrdi, prije svega, političko Sarajevo.

Otuda i neprestani pokušaji da se na bilo koji način i pod bilo kakvim izgovorom, pa i apelacijama Ustavnom sudu BiH, u kome dominiraju strane i bošnjačke sudije, 9. januara proglasi - neustavnim.

Istorija se, međutim, ne može promijeniti.

Republika Srpska je nastala odlukom parlamenta srpskog naroda u BiH, koji će prerasti kasnije u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Tokom rata je branjena, a danas je najfunkcionalniji dio dejtonske BiH - politički najstabilniji.