latinica  ћирилица
09/01/2020 |  17:17 | Autor: SRNA

Peking odbacuje poziv Trampa da se odustane od sporazuma

Kina je danas odbacila poziv američkog predsjednika Donalda Trampa da se odustane od nuklearnog sporazuma sa Iranom i da se radi na novom.
Donald Tramp - Foto: Getty Images
Donald TrampFoto: Getty Images

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je da je glavni uzrok tenzija na Bliskom istoku povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma.

- Sada je došlo do eskalacije na Bliskom istoku i iransko nuklearno pitanje je suočeno sa nekoliko izazova. Amerika se jednostrano povukla iz sporazuma ne poznajući međunarodno pravo i obaveze i uz ometanje sprovođenja dogovora drugih strana. To je glavni uzrok tenzija - naglasio je Šuang.

Šuang je istakao da je sporazum teško ostvaren i da je usvojen u UN, te da sve strane treba da poštuju dogovor.

Sporazum je postignut 2015. godine između Irana i pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN Amerike, Britanije, Rusije, Francuske i Kine te Njemačke i EU.

Tramp je povukao SAD iz sporazuma u maju 2018. godine. Američki predsjednik je u više navrata kritikovao nuklearni sporazum kao "veoma neuspješan" i "glupav".

On je juče izjavio da je vrijeme da i druge zemlje odstupe od sporazuma sa Iranom i da treba da rade na novom kako bi svijet bio bezbjednije i mirnije mjesto.