latinica  ћирилица
09/01/2020 |  19:56 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Deveti januar najznačajniji praznik naše Republike (FOTO)

Povodom Dana Republike i mnogim gradovima Srpske odata je počast poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske. Poručeno je da su, njenim stvaranjem Srbi, s lijeve strane Drine, sačuvali svoj identitet.

Deveti januar najznačajniji je praznik naše Republike, jer su temelji Srpske preskup i zato je moramo čuvati kao nešto najsvetije – poruka je građana Srpske.

Dan Republike, polaganjem vijenaca, služenjem pomena poginulim borcima i prigodnim programom, obilježen je u Gradišci.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške rekao je da je na nama je, a i sutra na našoj djeci, da sačuvamo Srpsku, jer je ona težnja srpskog naroda sa ove strane Drine da stvori svoju republiku, očuva nacionalni identitet i ostvari pravo da se društveno, političiki, privredno i kulturno razvija.

Vijence na centralno spomen-obilježje poginulim borcima položile su delegacije grada Gradiška, organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici Šesnaeste, Gradiške i Srbobranske brigade, SUBNOR-a i političkih stranaka.

Povodom Dana Republike u Trebinju, tradicionalno, gradskim ulicama prošla je kolona od oko hiljadu automobila, okićena trobojkama.

Foto: RTRS

Dan Republike simbol je jedinstva i slobodarskih ideala srpskog naroda, poručeno je s proslave u Foči, gdje je za 646 poginulih vojnika i civila, služen pomen.