latinica  ћирилица
09/01/2020 |  20:04 ⇒ 20:05 | Autor: sputniknews.com

NATO dobijao podatke iz Rumunije o iranskim raketnim napadima

Sistem PRO u Rumuniji je prenosio NATO-u dragocjene informacije tokom raketnog napada Irana po američkim bazama u Iraku, saopštio je generalni sekretar Alijanse Јens Stoltenberg tokom pres-konferencije sa premijerom Rumunije Ludovikom Orbanom.

- Sistem protivraketne odbrane u Rumuniji je u tom trenutku radio normalno i snabdijevao je Alijansu dragocjenim informacijama o raketnom napadu Irana - naglasio je on.

Stoltenberg je dodao da NATO ne vidi razlog za promjenu strategije u sferi PRO, jer se ne primjećuje povećana prijetnja primjene balističkih raketa nakon napada Irana.

- Kada je u pitanju objekat PRO u Deveselu u Rumuniji, mi, naravno, budno pratimo situaciju, ali nema razloga da mijenjamo nivo naših odbrambenih strategija - rekao je on.

Borba protiv terorizma

- NATO se na poziv američkog predsjednika konsultuje sa zemljama Alijanse o poveć́anju svog učešća u borbi protiv terorizma na Bliskom Istoku - dodao je Stoltenberg.

Kako je istakao, najbolji način za borbu protiv terorizma je uključivanje lokalnih snaga, kako bi se one samostalno borile sa terorizmom.

Poveć́anje prisustva u Crnom moru

Prema njegovim riječima, NATO ocjenjuje Crno more kao strateški region i namjerava da jača svoje prisustvo u toj oblasti.

- Crno more ima strateški značaj za NATO. Tri zemlje-članice NATO-a su obalske zemlje Crnog mora; Turska, Bugarska i Rumunija. Јoš dvije zemlje regiona, Gruzija i Ukrajina, su dragocjeni partneri Alijanse - istakao je on.