latinica  ћирилица
10/01/2020 |  08:54 | Autor: SRNA

Trivan: Smanjenje zagađenosti koštaće 2,4 milijarde evra

Srbiju će smanjenje zagađenosti vazduha koštati 2,4 milijarde evra, a jedan od prijedloga je i zabrana uvoza polovnih automobila sa evro tri motorima, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.
Goran Trivan - Foto: RTRS
Goran TrivanFoto: RTRS

- U Srbiji se godišnje uveze oko 150.000 polovnih automobila koji dodatno zagađuju vazduh. Želimo da do kraja ove ili 2021. godine zabranimo uvoz vozila sa evro tri motorima, što radi i cijela Evropa. Јednostavno, mora se odlučiti da li će se voziti jeftini automobili ili će se udisati čistiji vazduh - rekao je Trivan za Blic.

On je naveo da će smanjenje zagađenosti vazduha Srbiju koštati 2,4 milijarde evra i da problem zagađenja vazduha, koji najviše indukuje saobraćaj, a potom i uticaj drugih izvora koji koriste fosilna goriva, mazut i ugalj, moraju rješavati lokalne samouprave.

Trivan je najavio da će zbog toga od ovog mjeseca početi provjere da li su gradovi i opštine donijeli planove za smanjenje aerozagađenja na svojim područjima.

Prema njegovim riječima, prijedlog za rješenje problema je i prelazak toplana na druge energente poput gasa ili biomase, gdje bi, osim ekološkog, postojao i ekonomski efekat.

List navodi podatke posljednjeg izveštaja Agencije za zaštitu životne sredine prema kojima među uzorcima aerozagađenja dominantan udio od 57 odsto dolazi od toplana snage manje od 50 megavata i individualnih ložišta, odnosno kao posljedica grijanja na ugalj i mazut.