latinica  ћирилица
10/01/2020 |  09:15 | Autor: SRNA

Slijedi zamjena skoro polovine ambasadora Srbije

U narednim mjesecima očekuje se veliko osvježavanje diplomatsko-konzularne mreže Srbije, jer skoro polovini ambasadora ističe mandat i trebalo bi da budu imenovani novi, pišu beogradske Večernje novosti.
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije - Foto: POLITIKA
Ministarstvo spoljnih poslova SrbijeFoto: POLITIKA

List navodi da Srbija trenutno ima ambasade u 69 država i sedam stalnih misija pri međunarodnim organizacijama, a prošle godine već je zamijenjeno desetak ambasadora i generalnih konzula.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je za list da uskoro slijede imenovanja 30 ambasadora ili generalnih konzula i da više neće biti onih koji su probili mandat od četiri godine.

Dačić je naveo da je riječ o redovnoj proceduri, te da nije još bilo konkretnih dogovora o tome ko će gdje ići, ali da očekuje da će biti otvoren prostor za karijerne diplomate.

List navodi da su na spisku diplomata kojima je mandat ili istekao ili je pri kraju i ambasadori u ključnim svjetskim centrima - Kini i SAD.

Promjene se očekuju i u nekim od stalnih misija Srbije pri značajnijim međunarodnim organizacijama, pa se očekuje i odlazak stalnog predstavnika Srbije pri UN u Njujorku Milana Milanovića, koji je na toj poziciji skoro sedam godina, kao i ambasador pri NATO-u Momir Udovički koji je na tom položaju više od pet godina.